Що ближче до виборів, то сильніше в регіонах відчувається тиск на потенційних мажоритарних кандидатів. І робиться це за допомогою судів, правоохоронних і фіскальних органів. Подібні факти стали предметом обговорення під час круглого столу за участі народних депутатів, представників Центральної виборчої комісії та правозахисників.
Мета — усунути або зобов’язати в майбутньому співпрацювати з владою всіх потенційних опозиційних претендентів. Протидіяти цій ситуації, на думку членів засідання, можна лише одним способом — доносити таку інформацію до суспільства, щоб громадськість робила відповідні висновки.
Необхідна єдність опозиції, узгодженість кандидатів. Хоча не виключено, що в претендентів від об’єднаної опозиції відтягуватимуть голоси за допомогою інших нібито незалежних кандидатів.
Про агітаційну роботу, яка дуже часто ведеться забороненими методами, знають і в Центрвиборчкомі. «На жаль, поки що ЦВК змушена пасивно спостерігати за такими речами. А щойно розпочнеться де-юре виборчий процес, кваліфікація таких дій здійснюватиметься відповідно до закону», — зауважила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна. Адже на даному етапі, за її словами, кваліфікувати такі дії власне як порушення комісія не має формальних юридичних підстав.
Власне, Ж. Усенко-Чорна не має зайвих ілюзій стосовно того, якими будуть жовтневі перегони. Вона висловила жаль, що «законодавче поле відводить ЦВК дуже неширокий інструментарій впливу на ситуацію з тим, щоб забезпечити реалізацію прав громадян на волевиявлення. Більшою мірою наділяючи комісію повноваженнями адміністратора виборчого процесу».
З огляду на це, запевнила заступник голови, комісія намагатиметься через прийняття відповідних методичних матеріалів спрямовувати роботу окружних і дільничних виборчих комісій у таке русло, щоб максимально обмежити нерівне ставлення до різних кандидатів і забезпечити принципи вільних і демократичних виборів.
«Хотілося б, щоби законодавча база щодо регулювання виборчого процесу була більш адекватною, забезпечувала реалізацію стандартів, які були задекларовані. На жаль, чинний закон не повною мірою надає ЦВК і окружним комісіям такого інструментарію», — констатувала Ж. Усенко-Чорна.