Учорашня робоча поїздка Голови Верховної Ради Володимира Литвина до Баранівського району Житомирщини почалася з Довбиша. Селище велике — колись воно було районним центром. А деякий час, поки його не ліквідували й поляків не почали виселяти до Казахстану, — центром польського національного району. Поляків тут багато й сьогодні. Не дивно, що на вході до школи Володимира Литвина привітали спершу українською, а затим польською мовою — її тут вивчають як мову національної меншини. Приміщення школи побудоване в 1997 році. Серед тих, хто допомагав, — керівники області й району, місцеве підприємство, а також організація «Спільнота польська» (Польща). Школа велика —- навчається 525 учнів. Є досягнення в олімпіадах, а ще в спорті. В цьому гості мали змогу переконатися, побачивши колекцію кубків за перемогу в різних змаганнях. 

Перейшовши до політичних питань, Володимир Литвин нагадав, що результат президентських виборів у Росії став відомим уже через кілька годин. А в нас, зазначив, боротьба ніколи не припиняється. Довго рахують бюлетені. Результати виборів мають відображати реальне волевиявлення людей. Як виборці визначилися, так і маємо жити — погано чи добре, сказав він. І знову про молодь. Розповідаючи про свою роботу завідувачем кафедри університету, особливо відзначив сучасних юнаків і дівчат — студентів-аспірантів. Вони усвідомили, що потрібні знання, а не просто диплом, вражають новими підходами, незаяложеними поглядами. «Тому, — сказав В. Литвин, — я зосереджую зусилля на підтримці дітей Житомирщини. Треба прагнути, щоб вони визначили головне в житті, не розпорошувалися на дрібниці, рівнялися на тих людей, які є зразками для світу, України. Це важливо тому, що ми живемо за умов, коли стискається історичний розвиток. Кожна історична епоха втричі коротша за попередню. XX століття, яке ще називають червоним, це століття злету людської думки, а водночас падіння моралі, що призвело до двох світових воєн. Нинішній етап триватиме третину, люди мають бути готові до цього».

Володимир Литвин повідомив про організацію акції повернення книги в школу. Він нагадав, що тепер акцент робиться на інформатику. З допомогою Інтернету можна знайти все. Але коли дитина не спілкується з книгою, це не дозволяє їй бути всебічно розвиненою особистістю. Треба відчувати дух книги. До 1 вересня кожна школа Баранівського району отримає по 2 примірники книг на кожного учня, сказав В. Литвин.

Він нагадав, що ми повинні визначитися, чи можемо ми відбутися як нація і держава, бо весь час з’ясовуємо стосунки між собою, постійно ображаємося, що нас і роз’єднує. Ображаємося, що нас не розуміє Європейський Союз, не розуміє Росія. Потрібно визначитися, чого ми хочемо, чому в нас немає єдиної позиції. Від того, як ми зможемо відстоювати єдину позицію України, залежить наше майбутнє. Адже роз’єднаність — наше вразливе місце. У цьому зв’язку він нагадав національно-визвольну боротьбу Богдана Хмельницького. Потім — падіння. XX століття — знову злет і знову падіння. 1991 року знову були великі можливості. А тепер Україна опинилася перед порогом, треба цей поріг переступити, перейти в нову якість, забезпечити розвиток держави на власній основі. Бо те, що було, — вже проїли в прямому й переносному розумінні.

У зв’язку з наступним візитом до Японії Володимир Литвин нагадав, що в цій країні значно вищий рівень життя. Хоча на відміну від нас, там немає природних ресурсів. Це через те, що ми постійно конфліктуємо між собою.

За високий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток, високий професіоналізм та з нагоди Міжнародного дня прав жінки і миру Володимир Литвин вручив цінні подарунки Голови Верховної Ради.

Відбулася також зустріч Володимира Литвина з працівниками Баранівської районної лікарні, він передав їм ключі від машин «швидкої допомоги».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

В Довбиській загальноосвітній школі І—ІІІ ступенів.