У понеділок колегія суддів Печерського суду під головуванням Сергія Вовка винесла вирок колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. Екс-високопосадовець отримав чотири роки ув’язнення з конфіскацією майна для покриття збитків Міністерства внутрішніх справ на суму, яка перевищує 640 тисяч гривень.

Але... Парадокс полягає в тому, що в середині тижня Верховний Суд України поновив кримінальну справу, в якій фігурує... Сергій Вовк. Проти нього, як з’ясувалося, Генеральною прокуратурою була порушена кримінальна справа, яку потім закрили колеги судді.

Ми не збираємося оцінювати, законно чи незаконно була порушена кримінальна справа проти Сергія Вовка. Нас цікавить інше. Чи має моральне право суддя, який перебуває під слідством, брати участь у судовому процесі? Нагадаю: на початку судового процесу над Юрієм Луценком захист екс-міністра робив відвід судді Сергію Вовку, оскільки, мовляв, проти нього була порушена кримінальна справа. Однак колегія суддів на чолі з ним відмовила у задоволенні скарги. Хоча, за великим рахунком, сам Сергій Вовк мав узяти самовідвід, не чекаючи скарги адвокатів підсудного.

Родина Юлії Тимошенко нині активізувалася на міжнародній арені. Інформаційні агентства повідомляють, що канцлер Ангела Меркель пообіцяла й надалі опікуватися долею екс-прем’єра. А Олександр Тимошенко закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти Віктора Януковича. Власне, загострюємо на цьому увагу, бо, складається враження, що в оточенні глави держави перебувають люди, які свідомо роблять усе для ізоляції, і не тільки особисто Віктора Федоровича, а й України, на міжнародній арені. Комусь вельми кортить штовхнути нашу країну на шлях нестабільності. Щодо рішення Печерського суду по справі Юрія Луценка Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловився так.

Він також заявив, що посадові особи, які приймають рішення, повинні усвідомити відповідальність за їхнє прийняття й за подальший розвиток подій.

Однак, як бачимо, відповідальності, схоже, бракує, що, безумовно, не може не турбувати і породжує низку інших запитань. Особливо з огляду на майбутні парламентські вибори.

А тому, на нашу думку, Президент має критично проаналізувати усе, що відбувається в державі, і прийняти відповідні рішення, у тому числі кадрові. Для того щоб ті люди, які, на нашу думку, свідомо, працюють не тільки проти Президента, а й нашої країни, таки понесли відповідальність за дії, які можуть привести до дестабілізації у суспільстві.

Як підсумок і попередження, в газеті «The New York Tіmes» у неділю з’явилася публікація міністрів закордонних справ Швеції, Великої Британії, Німеччини, Чехії і Польщі «Сповзання України», присвячена п’ятиріччю початку переговорів щодо угоди про асоціацію. В ній, зокрема, зазначається: «Демократія, права людини і верховенство закону є цінностями, що лежать в основі Угоди про асоціацію, і Україна вже взяла на себе зобов’язання щодо них у межах ОБСЄ, Ради Європи, а також перед ЄС. Таким чином, було б справедливо сказати, що Угода про асоціацію була ув’язнена, і українське керівництво тримає ключ».

Водночас треба звернути увагу на те, що Президент Віктор Янукович минулого тижня підписав розпорядження, в якому дав доручення керівництву уряду і міністрам форсувати підписання угоди. У ньому, зокрема, визначено, що до 2 квітня угода має бути парафована. І водночас урядовці мають зробити усе, щоб у найближчі місяці угода з ЄС мала бути підписана...

Власне, цього тижня більш резонансних подій не було, окрім призначення нового міністра фінансів. Вакантною, щоправда, залишається посада очільника міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Наступний тиждень навряд чи дасть багато інформації для роздумів, оскільки попереду — тривалі вихідні. Однак, схоже, ми можемо повторити за Олександром Блоком «нам спокій тільки сниться».