Міліція збирається повернутися до нерозкритих убивств десяти-двадцятирічної давності.

 Про це розповів у Донецьку начальник Головного слідчого управління МВС України Василь Фаринник. «Бачимо тенденцію: тих, хто скоїв групові злочини, ми не викриваємо. Правопорушник притягається до відповідальності за один-два злочини і йде до тюрми. А скільки за ним іще — п’ять, десять, двадцять убивств, ми не знаємо. Але ж ми не повинні виявляти «беззубість». Хтось повинен зайнятися «хвостом», який лежить», — зазначив начальник управління.

Розкривати такі серійні злочини допоможе інтеграція юридичної науки та практики. На цьому наголошували учасники «круглого столу» на тему: «Практичне використання наукового потенціалу в розкритті та розслідуванні серійних убивств, у тому числі поєднаних із сексуальним насильством», який відбувся в Донецькому юридичному інституті. За словами начальника інституту Віктора Бесчастного, потрібне вдосконалення процесуальної форми, криміналістичних прийомів і методів розслідування кримінальних справ про вбивства. Відомі вчені, психологи, а також працівники слідчих і експертних підрозділів обмінялися досвідом та ознайомилися із актуальними науковими розробками.

«Ми дійшли висновку, що необхідно, аби ті люди, які скоювали серійні злочини та відбувають покарання за них, — щоб вони поділилися, як до цього дійшли, чому скоювали, яких помилок припускалися, чи спілкувалася з ними міліція і як їх обійшла увагою», — пояснив Василь Фаринник. Він продемонстрував роботу, виконану за підсумками нещодавніх розмов із чотирма серійними вбивцями — Онопрієнком, Ткачем, Кузьменком та Довженком.

«З’ясувалося, цей великий пласт інформації за двадцять років незалежної України ніхто не досліджував. Пам’ятаєте, як у фільмі «Мовчання ягнят» працівник ФБР розмовляє із серійним убивцею? Так само згадані особи навіть із дуже великим бажанням, якщо можна так сказати, спілкувалися із нашими працівниками. Охоче фотографувалися і надавали інформацію. Єдиний, хто не забажав фотографуватися, — Довженко. Каже, є родичі, й не хотів би, щоб побачили його фото», — розповів начальник Головного слідчого управління.

Найвідоміші серійні вбивці України згадували про перші свої злочини і говорили, що припускалися таких помилок, що були певні: міліція їх викриє. Але затримання не сталося через прорахунки в роботі правоохоронців. «Це була вже гра, рулетка, — пояснив Фаринник. — Мовляв, один раз вдалося — піду вдруге. Але наступні рази злочинці діяли більш обдумано».

Тепер у міліції збираються залучати для розслідування таких злочинів практичних психологів та фахівців фундаментальної науки. Це дозволить, з одного боку, використати найновіші досягнення криміналістики та психології, з другого — зробить діяльність наукових та навчальних закладів більш наближеною до життя.

Фото автора.

Василь Фаринник демонструє видання, підготовлене за підсумками спілкування правоохоронців із серійними вбивцями.