Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Горького відкрила у своїх стінах інформаційно-правовий майданчик. Жителі територіальної громади тепер можуть отримати повний спектр інформаційних ресурсів і підтримку правового характеру. До того ж безплатно. Днями керівники бібліотеки підписали договір про співробітництво з громадськими організаціями, сфера діяльності яких пов’язана з питаннями права. Необхідність такої роботи підказало саме життя.

— Коли ми організували пункти доступу громадян до документів вищої влади, то переконалися, що бажаючих працювати з цим матеріалом багато. Але разом з тим у людей виникає безліч питань, на які в наших працівників не завжди знаходиться відповідь, — каже директор бібліотеки Інна Рибянцева. — Бібліотекар може знайти документ, допомогти з ним працювати, але, скажімо, пояснити положення деяких статей законів — це, на жаль, не в його компетенції. Тому й з’явилася думка: організувати роботу нашої установи так, щоб ті, кому потрібні роз’яснення щодо законодавчих актах, могли  одержати в нас кваліфіковану допомогу фахівця. Працювали над цим довго — майже чотири місяці, переконуючи окремих керівників громадських організацій у необхідності створення на базі нашої бібліотеки безплатної правової допомоги. Тим паче що передусім її надаватимуть людям із малозахищених верств нашого суспільства.
За словами керівника правозахисної жіночої організації «Чайка» Лариси Заливної, для Луганська такий проект життєво необхідний:
— Приміром, багато хто сьогодні спантеличений проблемою судових наказів. Суди значно спростили процедуру з вилучення заборгованостей за комунальні послуги. Але не завжди людина справді є боржником. Приміром, ми захистили вже більш як двадцять жителів, які насправді не були винні комунальникам. У підсумку виявили близько 100 тисяч «зайвих грошей». Подібні проблеми виникають і з багатьох інших правозахисних питань.
Майданчик «Правова інформація для кожного. Луганський варіант» працюватиме у двох напрямах: проведення консультацій з конкретних питань і просвітницька робота. Партнерами проекту стали Центр суспільно-політичних ініціатив Артемівського району, Луганське міське управління юстиції, Луганський обласний центр політичних і соціологічних досліджень «Політсоціум», обласна суспільна правозахисна жіноча організація «Чайка», політехнічний коледж Луганського аграрного університету та інші.
 
Луганськ.
Фото автора.
Під час підписання договору про співпрацю.