На Волині працівники відділу боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми обласного управління внутрішніх справ на сміттєзвалищі поблизу шахтарського міста Нововолинська затримали трьох осіб. Подружжя та їхній 25-річний син робили бізнес на сортуванні відходів. Вони змушували людей, у тому числі й дітей, збирати пластик, папір, метал, склотару. А самі здавали усе те на пункти приймання вторинної сировини, отримуючи чималі кошти.
На сучасних рабовласників працювали 15 осіб із Закарпатської та Луганської областей. «Платою» людям слугували лише щоденні 150 грамів самогонки, тарілка супу чи борщу і варена картопля. Жили сміттярі в напіврозваленій хаті у повній антисанітарії. Щоб працівники не втекли додому, господарі одразу забрали у них документи, всіляко залякували. Отже, замість обіцяних добрих заробітків, повноцінного харчування, майже домашнього побуту вийшло... рабство. Важка праця, холод і голод позначилися на їхньому здоров’ї. Всі вони потребують медичної допомоги та психологічної реабілітації. Тим часом у подружжя, яке приїхало на Волинь із Закарпаття, правоохоронці вилучили новий автомобіль, чимало дорогої побутової і оргтехніки.
Проти так званих роботодавців порушено кримінальну справу. Їм загрожує позбавлення волі терміном до 12 років. Нині всі троє перебувають в ізоляторі тимчасового тримання Луцького міськвідділу внутрішніх справ.