Єдина область, керівництво якої підписала угоду про співпрацю з Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню й виступило з ініціативою проведення в регіоні пілотного проекту реформи регіональної влади, — Вінницька. Пропозицію про пілотний проект вніс голова Вінницької облради Сергій Татусяк на засіданні Ради регіонів (21 лютого ц. р.) під головуванням Президента України.
— З упевненістю заявляю, що Вінницька область готова стати пілотною у запровадженні реформи регіональної влади та вдосконалення моделі місцевого самоврядування, — повідомив у своєму виступі голова обласної ради Сергій Татусяк.
Для цього в регіоні затверджена Концепція реформування місцевої влади, нині працюємо над підготовкою Стратегії розвитку територіальних громад до 2020 року, укладено понад двохсот угод про співпрацю з громадами європейських країн і з Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню.
Останній документ підписано під час проведення на Вінниччині інформаційно-методичного семінару «Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування». За підсумками минулорічного конкурсу найбільше переможців було з Вінниччини. Більш як тридцять проектів територіальних громад сільських, районних і міських рад визнано кращими і буде профінансовано державою.
— Проекти з Вінниччини відзначаються особливо високою якістю, — наголосив голова Держфонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергій Маліков. — Це пояснюється тим, що облрада вже багато років проводить аналогічний конкурс проектів громад. По-друге, вінничани багато навчилися у своїх зарубіжних партнерів. Жоден інший регіон держави не має стільки побратимських угод про співпрацю на рівні громад, як Вінниччина. Угода з Держфондом сприяння місцевому самоврядуванню передбачає розвиток партнерських відносин та координацію співпраці між сторонами.
— Якщо Вінниччині дадуть зелене світло для пілотного проекту реформи місцевого самоврядування, наш фонд буде першим помічником у реалізації цієї непростої справи, — наголосив Сергій Маліков.