Голова Верховної Ради України Володимир Литвин виступає за підвищення представництва жінок у владі. Про це він сказав під час інтерв’ю телеканалу «Рада» в п’ятницю.

 

 

Він нагадав слова давньогрецького мислителя Платона, який виходив із того, що люди вільні в своїх правах і можливостях, маючи на увазі чоловіка й жінку. Викривлений гендерний принцип, який домінує і досі в світі, «принцип, який сповідував Аристотель, що жінка — це нижча істота», за словами керівника парламенту, потрібно змінити. «Це просто нагальна необхідність — повернути природну сутність речей в Україні, бо гендер визначає соціальну сутність людини», — сказав він.

ЦИТАТА

 Володимир Литвин:

«У нас близько 30 законопроектів, які стосуються представництва жінок у владі, але якщо суспільство не буде готовим, якщо ми не позбудемося того, що стало традицією: чоловік — це вища істота, оскільки жінка пішла з ребра Адама, а, відповідно, вона на нижчому щаблі — законами нічого не вирішити».

 

У цьому контексті В. Литвин навів приклади досліджень, нещодавно проведених журналом «Weekly» і Фондом народонаселення ООН, які повинні спонукати до роздумів: жінки народжують у середньому 1,2 дитини, лише кожна четверта має вищу освіту, середній вік жінки в Україні — 75 років, на відміну від чоловіків, які живуть 64 роки, але водночас жінки найчастіше вмирають від серцевих хвороб і раку.

Особливе місце в дослідженні, сказав Голова Верховної Ради, посідають дані про співвідношення жінок і чоловіків у владі. Так, за його словами, у 60—70-ті роки минулого століття жінок у владних інституціях було до 40%, сьогодні — менше 8%, і що вище представництво влади, то менше там відсоток жінок, і навпаки. В. Литвин повідомив, що в обласних і міських радах у середньому 37% жінок, у селищних радах — за 40%, у сільських — 53%, при загальному співвідношенні жінок серед населення майже 53%.

Відповідаючи на запитання щодо можливої недосконалості законодавчих актів у вирішенні гендерних питань, керівник парламенту зазначив, що «цю проблему не вирішити шляхом змін до законодавства».

«Має діяти природний принцип, а не примус у вигляді відповідного закону», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Ситуацію, на його переконання, потрібно міняти, особливо в контексті підписаних міжнародних документів. «Ми взяли відповідні зобов’язання, підписуючи ці документи стосовно того, що до 2015 року в органах виконавчої, представницької влади в нас буде співвідношення 70% до 30% чоловіків до жінок», — наголосив він.

В. Литвин звернув увагу на те, що свято 8 Березня «не має політичного забарвлення, а швидше свято весни». «Це третє за значенням свято після Дня Перемоги і Дня Незалежності», — сказав він і побажав жінкам «спокою в сім’ї, достатку, зірок на небі, і щоб була можливість на них дивитися, рясних весняних дощів і реалізації себе за найграндіознішими планами».

Прес-служба Верховної Ради України.