та скільки жінок має бути в парламенті, обговорювали під час засідання круглого столу парламентарії, лідери політичних сил, експерти, представники громадських організацій.

Зокрема, народний депутат Борис Тарасюк («НУ—НС») констатував: «На жаль, в країні приділяється недостатньо уваги питанням гендерної політики. Це стосується всіх гілок влади». До речі, нещодавно у Верховній Раді створили міжфракційне об`єднання «Рівні можливості».

Він нагадав, що саме Народний рух започаткував створення жіночих партійних і громадсько-політичних структур та ініціював створення Союзу українок на початку 90-х років.

«Якщо прийняти закон щодо гендерної рівності і вказати у ньому, скільки жінок має бути у Верховній Раді, то це абсурд, — вважає народний депутат Арсеній Яценюк («НУ—НС»). — Адже тоді їх може бути більше, ніж чоловіків, не пропорційно, а за рахунок їхньої активності». Парламентарій підкреслив, що найбільше довіряє саме жінкам. Тому робитиме все для того, щоб у керівних органах його політичної сили було ще більше осіб прекрасної статі.

ЦИФРИ

Серед парламентаріїв жінок (а це 54% населення країни) тільки вісім відсотків. Це нижче на 18% за середньосвітовий рівень. Нині жодної жінки немає серед голів обласних адміністрацій і лише одна обіймає міністерську посаду.

«Звичайно, змінилася б ситуація, якщо в політиці було більше жінок. Починаючи з того, як отримати місце для своєї дитини в дитячому садочку», — зазначив А. Яценюк.

Він заявив, що у списку «Фронту змін» під час парламентських виборів другим номером буде жінка.

Народний депутат Леонід Кожара (Партія регіонів) розповів, що ПР під час зустрічі з представниками фракції Європарламенту «Прогресивний альянс соціалістів і демократів» домовилась про співробітництво стосовно розробки передвиборної програми. Адже, за його словами, саме соціал-демократи вперше в європейській політиці почали приділяти особливу увагу питанням гендерної рівності.