Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко направив офіційний запит до Генеральної прокуратури з вимогою прокоментувати ситуацію, що склалася навколо музейного комплексу «Мистецький арсенал». Днями засоби масової інформації повідомили, що розпочинається його масштабна реконструкція. Замовником цих робіт виступає Державне управління у справах при адміністрації Президента. Водночас, як повідомив автор проекту Андрій Миргородський, попередньо реконструкцію оцінили в півтора мільярда гривень.

На думку Миколи Томенка, тут виникає кілька запитань. По-перше, наскільки погоджено з фахівцями та громадськістю остаточний варіант проекту, зокрема, проект Шевченківського дому, де за планом будуть розміщені архівні, освітні та культурні установи?

Друге, не менш важливе, запитання стосується механізму використання бюджетних коштів. Як відомо, у 2006 році Микола Томенко був ініціатором такої перевірки під час реконструкції «Мистецького арсеналу» за попереднього Президента. Тоді контроль КРУ виявив нецільове використання бюджетних та меценатських коштів.

Парламентарій поінформував, що отримав матеріали Головного контрольно-ревізійного управління в Києві, які свідчать про серйозні зловживання у використанні бюджетних коштів на згаданому об’єкті торік.

З огляду на це заступник Голови Верховної Ради звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою відреагувати на інформацію про зловживання державними грошима, що містяться в матеріалах Головного контрольно-ревізійного управління в Києві. В них зазначаються кричущі факти порушень законодавства та бюджетно-фінансової дисципліни. Зокрема, за даними ревізії, завищення вартості виконання будівельних робіт по акту № 5 за листопад 2010 року призвело до завдання матеріальної шкоди на суму 1 169 670 гривень, а по акту № КБ-2в — на суму 1 870 126,8 грн.

За словами Миколи Томенка, перед тим як почати реалізовувати цей проект, необхідно, як мінімум, обговорити його в широкому фаховому експертному середовищі та убезпечити себе від чергового масового розкрадання бюджетних коштів.

ДОСЛІВНО

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко: 

«Нова влада вже продемонструвала своєрідне розуміння української історії, культури та традицій, завершивши реконструкцію заповідника в Каневі у стилі бізнес-офісу. Тому важливо, щоб фахівці, зокрема, та суспільство в цілому дізналися, яким буде проект».

Вл. інф.