Монополісти та представники великого бізнесу виганяють малих підприємців зі столиці. Про це учора під час, так би мовити, виїзної прес-конференції на території столичного ринку «Лісовий» заявила голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан. Місцем події цей ринок став не випадково. У травні минулого року влада заходилась наводити на ньому лад — прибирати неправомірно встановлені кіоски. І це, переконує пані Продан, стало тільки початком: «Далі з Володимирського ринку просто вигнали підприємців, які відмовились платити «по-чорному». Потім — сутички та заворушення на ринку «Юність». Днями на Житомирському ринку заборонили торгувати підприємцям, які виступили проти різкого підвищення цін на комунальні послуги. І все це попри те, що торік було підписано меморандум про співпрацю з Київською міськдержадміністрацією». Причина, мовляв, очевидна: великий бізнес розчищає для себе місце.
Щоб журналістам було зручно (прес-конференція все-таки, а не звичайний мітинг), організатори облаштували навіть місце для диктофонів та мікрофонів: поставили прилавок, і чи то для картинки, чи то для настрою прикрасили його свіжими яблуками, калиною, сухофруктами і вагами. Останні, що цікаво, хоч на шальках нічого не мали, проте вже показували п’ятдесят грамів. Коротше кажучи, усе як на справжньому базарі. От тільки продавці не виконували своєї звичної ролі. Замість того, щоб обслуговувати клієнтів, вони намагалися у прямому сенсі слова докричатися до влади. Від неї, хоч як дивно, вимагали навіть не допомоги. Основне прохання звелось до одного речення: не відбирати можливість прогодувати власні сім’ї.
Два з половиною роки тому Валентин закінчив один зі столичних університетів. Отримав диплом і вирушив у «велике плавання». Здавалося б, чим не мрія роботодавців: молодий, амбітний і, найголовніше, — сповнений бажання працювати. Проте на тогочасному ринку праці йому місця не знайшлося. Після кількох невдалих спроб знайти офіційну роботу — опинився на ринку біля станції метро «Лісова». З того моменту, каже, попри усю складність роботи, уперше відчув бодай якусь упевненість у завтрашньому дні. Та скоро уже рік, як і цей «фундамент» похитнувся. Відколи влада взялася наводити порядок (зносити торговельні об’єкти), торговці, як на голках: щодня бояться, що не допрацюють до вечора. І люди у робі прийдуть демонтувати їхні кіоски.
— Мені потрібна стабільність. Щоб я знав, що у мене є робота і у кінці місяця отримаю зароблені гроші, — каже Валентин.
Тим часом на самому ринку «Лісовий» поки що тривожно, проте тихо: «Нас начебто припинили чіпати, — розповідає «Голосу України» Світлана Худобаєва, заступник директора ринку. — Але ми бачимо, що коїться навкруги. Тому вирішили, так би мовити, зіграти на випередження... З документацією у нас все в порядку: до 2014 року маємо договір оренди». Щоправда, спокій тутешнім торговцям, здається, тільки сниться...
— У мене на плакаті написано «Подайте». І якщо закриється ринок, то точно доведеться ходити із простягнутою рукою, — скаржиться одна із тутешніх продавчинь. — Я пенсіонерка, отримую 822 гривні. На цю суму можна прожити? Вирощую свої овочі, привожу їх сюди, тут на сільському ринку продаю. Тим самим заробляю собі на хліб та на ліки... Не буде цього ринку, куди мені йти? Я тут уже 11 років торгую.
Тому Оксана Продан запевняє: опускати руки ніхто з підприємців не буде. До того ж закриття таких ринків, мовляв, «ударить» і по решті киян: їх позбавлять права вибору.
— Кіоски передадуть монопольним утворенням, на місці ринків побудують великі розважальні центри. Результат ми побачимо миттєво: без роботи можуть лишитися майже 40 тисяч осіб. Ми цього не можемо допустити, тому і надалі продовжуватимемо боротьбу, доки не буде створено гідних умов для підприємців. Поки що у нас немає прозорих правил гри і вільної конкуренції, — підсумувала Оксана Продан.
Та справедливості заради все-таки треба сказати, що чимало киян підтримали дії влади, коли почалось знесення торговельних точок на ринку «Лісовий». Як іронізує одна із мешканок району Ірина: «Тротуари нарешті почали використовуватися за призначенням».
Торговцям зі столичного ринку «Лісовий» уже не вперше доводиться боротися за збереження своїх робочих місць.
Фото Сергія Ковальчука (з архіву «Голосу України»), травень 2011 року.