Минулого року співробітниками міліції в області було розкрито майже чотири десятки шахрайських схем. Окремі з них стали типовими. Аби довірливі люди не потрапляли в пастки хитрунів, міліціонери розробили щось на зразок абетки для дорослих, у якій радять, як не потрапити на гачок до шахраїв. Усі наведені випадки взяті з реальних кримінальних справ.

 

Шахрайства з метою заволодіння мобільними телефонами стали особливо поширеними серед молоді. Нерідко буває так, що, відходячи від прилавка, щасливий покупець зустрічає молодого чоловіка, який хоче з ним познайомитись. Новоспечений товариш одразу пропонує посидіти в кафе, «обмити» покупку. Саме так було й того разу, коли після чергової чарки юний шахрай попросив дозволу в «товариша» зателефонувати з нового мобільного. Взявши телефон, він вийшов із кафе та одразу попрямував на ринок, де й продав його.

Нічого кращого за шахрайство, аби розрахуватися із власними боргами, не вигадав ще один 24-річний подолянин. Він пропонував переважно студентам послуги з працевлаштування за контрактом у Великобританії та Норвегії. Щоб увійти в довіру, стверджував, що сам неодноразово бував за кордоном і має там чимало зв’язків. У результаті ошукані безробітні віддавали йому закордонний паспорт і копію паспорта громадянина України та від 500 до 1000 євро для оформлення виїзних документів. Натомість отримували розписки та копії паспорта від шахрая, які мали підтвердити чесність його намірів. Однак це не заважало йому просто зникати з чужими паспортами й грошима. Правоохоронцям уже відомо 13 фактів, скоєних цим чоловіком. За словами оперативників, сума збитків, завданих потерпілим, сягає близько 80 тисяч гривень.

Новинкою у шахрайській справі став бізнес... на дитячих речах. До молодої мами завітала жінка приємної зовнішності та повідомила, що скоро в мікрорайоні відчиняється комісійний магазин, і вона пропонує його послуги. А щоб заощадити на рекламі, заходить до майбутніх клієнтів особисто, мовляв, чи немає чого на продаж. У подібних випадках багатьом господиням спадає думка про те, що варто позбавитися від зайвих речей. Тому й молода мама швидко зібрала пакунки з дитячими речами і віддала незнайомці. Та ж поспіхом записала прізвище клієнтки, попрощалась і пішла геть. Назавжди.

Учасником акції аж за 17 тисяч гривень стала ще одна потерпіла. Конкурс обіцяв чималий виграш. Учаснику потрібно було лише покласти до конверта якомога більше грошей, заклеїти його й забрати з собою, а наступного дня прийти до магазину на фінальний розіграш. Виграє той, у кого в конверті виявиться найбільша сума. 77-річна бабуся побачила на власні очі, як один із чоловіків погодився стати учасником і демонстративно дістав кілька тисяч гривень із гаманця. Бабуся після цього швиденько пішла додому й повернулася назад із чималою сумою. Тепер уже вона демонструвала потенційним конкурентам, як кладе до конверта 17 тисяч гривень. Жінка, котра проводила акцію, зафіксувала суму й поклала купюри в конверт. Ставлячи підпис на ньому, «випадково» випустила з рук ручку, підняти яку попросила стареньку. Після цього повернула пенсіонерці конверт. Наступного дня в магазині бабуся зі здивуванням почула, що жодних акцій не заплановано. А розкривши конверт, побачила, що замість грошей у ньому лежали газетні папірці, котрі спритно підклала шахрайка.

Саме люди літнього віку найчастіше стають жертвами шахрайств. Прикра історія не оминула 70-річну пенсіонерку, яка одного разу відчинила двері так званому працівникові соціальної служби. Молода приваблива жінка запитала прізвище господарки і у своїх документах позначила її як одержувача матеріальної допомоги. Бабуся не повірила своєму щастю і швиденько впустила гостю в дім. Жінка розповіла, що пенсіонерка внесена в списки одержувачів грошових виплат, які надаватимуться щомісячно, й вона буде особисто приносити їх додому. Як доказ продемонструвала липові списки, в яких бабуся розписалась за отримання 200 гривень. Потім шахрайка дістала з гаманця купюру в 500 гривень та попросила дати здачу. Та на зміну радості швидко прийшов розпач — уважніше роздивившись новеньку купюру, бабуся побачила, що то — сувенір.

Правоохоронці розробили «азбуку для довірливих»

Щоб подібне не сталось із вами, правоохоронці настійливо радять:

— Під жодним приводом не давати свій мобільний телефон чужим людям, хоч би як переконливо вони просили. Нехай ваша річ залишається у ваших руках.

— Обов’язково переконайтеся в тому, що людина, яка обіцяє вам роботу, веде законну підприємницьку діяльність, має усі дозволи та ліцензію на здійснення працевлаштування, укладіть письмовий договір, де обов’язково обумовте такі нюанси, як умови праці та рівень заробітної плати. Не довіряйте словам та обіцянкам. Крім того, має бути кошторис, у якому повинно зазначатись, за що й скільки ви платите. Подбайте, щоб були документальні підтвердження про сплату послуг — квитанції, чеки чи хоча б завірені нотаріусом розписки.

— Передача речей має бути документально оформлена. Але зважте, що шахраї можуть вам підсунути і псевдодоговір чи псевдорозписку, тому добре подумайте, перш ніж довіряти незнайомцям своє майно.

— Намагайтеся не погоджуватися на акційні пропозиції, якщо потрібно сплачувати певну суму. Адже акції насамперед передбачають, що їх учасник повинен заощадити кошти, а не витратити їх. Не купуйтеся на великі виграші, які вже «чекають на вас», та за які вам треба «усього-на-всього» щось придбати...

— У соціальних працівників вимагайте посвідчення. А ще краще зателефонуйте в представництво організації і з’ясуйте, чи направлялись за вашою адресою співробітники.

 

Хмельницький.

Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.