Через недобросовісну рекламу українці масово купують псевдомедичну техніку. Як повідомили в Держлікслужбі, торік до управління організації державного контролю якості та безпеки медичних виробів цього відомства надійшло 45 скарг, які продають звичайні побутові електричні прилади, запевняючи в їх чудодійних лікувальних властивостях.
У такий спосіб ділки «штовхнули» хворобливим співгромадянам чимало товарів: зокрема, апарати «RT-2050», «Небулайзер «Алтей» та «Prostate Gland»; пояс для схуднення «Waіs Belt»; фізіотерапевтичний прилад «КВ-100».
Скаржилися споживачі й на іншу диво-техніку: «Магнітер АМТ-02»; «PANGAO»; «Ерекс»; «Nesk Massager»; «Електро - чобітки»; «Стопотерапію»; «Светозор»; «ECOPULSE KB-700»; «Ультрачервоний ріг»; «Омега»; «Body Slіm Glamourous Body Slіmmіng Massager»; «ультра ЄСУ».
Навіть назви деяких приладів — «Домашній доктор», «Самоздрав» або «ТДІ-01» Медичне диво-третє дихання» — обіцяли позбавлення від усіх проблем. Та бажаного ефекту пацієнти так і не дочекалися.
— Усі згадані прилади не внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення і не дозволені до застосування у медичній практиці в Україні, — нагадує прес-секретар Держлікслужби Олена Ліцоєва.
Більшість сумнівних «апаратів» продавали завдяки рекламі «Вільний рух» та «Рух без болю», розміщеній на різних каналах українського радіо та в газетах «Кур’єр» і «Киевский вестник».
Прикро, що жертвами піарників у білих халатах найчастіше стають люди похилого віку і тяжкохворі. Вони ладні віднести «псевдолікарям» останні гроші. Так, 74-річна пенсіонерка з Вінницької області в надії полегшити викликані паралічем страждання, придбала «апарат RT-2050». Бабуся віддала за нього та нав’язані шахраями «ліки» все, що відкладала на похорон — дев’ять тисяч гривень. Дізнавшись про легковірного клієнта, їй почали телефонувати й інші розповсюджувачі «медапаратури». Представлялися фахівцями Міністерства охорони здоров’я і пропонували зцілення від будь-яких недуг. Жінка зрозуміла, що потрапила на гачок шахраїв, але гроші було вже втрачено.
У Держлікслужбі України застерігають: не займайтеся самолікуванням і не купуйте жодних приладів чи пігулок без консультації зі «своїм», перевіреним ескулапом. Пам’ятайте: варті довіри фахівці ніколи не проводять «заочних» консультацій телефоном і не ставлять діагнозів «за голосом»!
Жертв шахраїв закликають звертатися до правоохоронців, адже продавці псевдоліків та сумнівної медтехніки вчиняють злочин, передбачений ст. 190 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом обману чи зловживанням довірою).