Конституційний Суд може заборонити подвійне балотування до парламенту, попри відсутність намірів у Партії регіонів змінювати закон про вибори. Таку точку зору на «Радіо «Ера-FM» висловив народний депутат, представник Президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, повідомила прес-служба партії.

«Є побоювання зі сторони опозиції, що готуються зміни до тексту закону про вибори. Але ж усі чули заяви лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, що це робитися не буде. З тих причин, що закон, хоч і не є ідеальним, але став консенсусом між владою та опозицією. Підписуючи його, Президент неодноразово наголошував: закон унеможливлює фальсифікації, а також є об’єднуючим у парламенті. А це дозволить нам отримати довіру з боку громадян України та міжнародних організацій до перегонів», — заявив народний обранець.

Водночас політик додав, що правила виборів усе ж можуть змінитися — через скасування Конституційним Судом норми про подвійне балотування (по мажоритарці та за партійними списками): «Така норма в попередній редакції закону була визнана такою, що не відповідає Конституції. Саме тому на етапі, коли працювала робоча група з підготовки виборчого закону й парламентська тимчасова спеціальна комісія, ставилося питання про її доцільність», — додав він.

«Сьогодні в Конституційному Суді вже є відповідне звернення щодо цієї норми. Я не можу передбачати рішення суду, але якщо виходити з логіки, що він залишиться послідовним у своїй правовій позиції, то ця норма цілком може бути визнаною неконституційною і автоматично втратить чинність. Це не буде внесенням змін до закону, але така процедура існує, коли є сумніви щодо конституційності тієї чи іншої норми», — наголосив депутат.

На ремарку голови ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігоря Когута, що заборона можливості подвійного балотування після старту виборчої кампанії буде маніпуляцією, Юрій Мірошниченко додав: «Ми самі сподіваємося, що відповідне рішення буде ухвалене найближчим часом».