Багатьом чиновникам Херсонської обласної державної адміністрації вже незабаром доведеться пізнати здорових радощів пересування пішки або на громадському транспорті. Розпорядженням голови ОДА Миколи Костяка №85 парк автомобілів цього органу виконавчої влади заради бюджетної економії скорочується до 16, себто вдвічі (останній раз подібне скорочення проводилося у 2008 році, коли кількість «залізних коней» у привілейованому гаражі зменшилася до 32). От тільки журналісти ніяк не можуть отримати відповіді: чи зачепить політика економії особисто голову облдержадміністрації? 

 

Питання справді цікаве — за попереднього очільника Бориса Сіленкова «перша особа» краю отримала для пересування розкішний джип «Фольксваген Туарег», але після зміни влади той джип десь подівся, і тепер наступник Бориса Віталійовича пересувається в не менш розкішному «Мерседесі» S-класу. Куди подівся один автомобіль і звідки взявся інший, громадськість не втаємничували. Хоча...

Екс-голова Херсонської ОДА Борис Сіленков ексклюзивно кореспондентові «Голосу України» розповів правдиву історію двох іномарок: «Фольксваген Туарег» облдержадміністрація отримала по лінії МВС за президентства Віктора Ющенка. На ньому водій ОДА потрапив в аварію, після чого джип уже не підлягав відновленню. Для пересування голови облдержадміністрації Державне управління справами 2008 року надало в оренду за десять тисяч гривень на місяць згадуваний представницький «Мерседес». Машина справді гарна, але під час службової поїздки на ній мене у Кіровоградській області зупинив патруль ДАІ. Водій про щось довго сперечався з даішниками, і я вийшов дізнатися, в чому справа. 

Уявіть собі моє здивування, коли патрульні повідомили, що на лімузин... немає документів — були якісь проблеми із розмитненням, тому на облік у ДАІ його тоді не поставили. 

Я про це не відав, оскільки номерні знаки на «Мерседесі» вже тоді були, а водій відсутність документів приховав. Однак після того, як дізнався, повернув автомобіль до Державного управління справами і відмовився від його оренди. Чи нове керівництво облдержадміністрації владнало проблеми із документами, мені невідомо, але «Мерседес» повернувся в Херсон, і новий голова ОДА продовжує на ньому пересуватися».

По роз’яснення я звернувся також і до прес-секретаря голови Херсонської ОДА Євгена Брикова. Але отримана наступного дня відповідь щось не дуже допомогла зрозуміти, наскільки законно використовується чиновником престижне авто. Євген Бриков, зокрема, повідомив: «Мерседес», на якому пересувається голова, не новий. З документами справді є проблеми, але їх обіцяють владнати найближчим часом — до середини березня». Але ж дозвольте, шановні: документи така штука, що вони або є, або їх немає. І якщо керівник ОДА, уявімо, дозволяє собі їздити на іномарці, яку «не узаконили», то це, щонайменше, не робить йому честі: держслужбовець має дотримуватися законів в усьому, а не робити винятків для себе і своїх водіїв.

 

Херсон.