Підприємець Сергій Ведєрніков із Кам’янця-Подільського активно займається спортом. Має чемпіонські титули з авторалі та підводного плавання. Бізнесмен розуміє: не всі мають рівні можливості для занять спортом, фізкультурою, щоб стати з їх допомогою здоровішими. 

— П’ять років тому я кинув курити, — розповідає пан Сергій. — Почав заохочувати до цього й працівників свого підприємства «ВікноПлюс». Наказом оголосив: хто кидає курити, отримуватиме щомісяця доплату по 100 гривень. «Антинікотинову премію» виплачували великій групі людей, шкода, дехто все-таки не витримав. У нас на підприємстві в пошані здорові, спортивні люди, які не хворіють.

Про почин Ведєрнікова розповіли місцеві та регіональні ЗМІ. Та його підприємство фактично так і залишилося самотнім «піонером» в цій царині. А даремно! Ідеш повз крамниці на тій чи іншій вулиці, а персонал (молоді гарні жінки та дівчата!) на «тютюновій» перерві, поки немає покупців. Двері такого закладу хочеться обминути, бо мимоволі стаєш у ньому пасивним курцем. Чому про це не задумуються власники магазинів?!

 

Басейн будували — плавайте на здоров’я!

У Кам’янці-Подільському є житловий комплекс «Нова Будова», що помітно відрізняється від інших. І не тільки сучасними архітектурними рішеннями, повноцінною інфраструктурою, а й спробами сформувати нове середовище, що змінює уявлення про якість життя.

— Ми піклуємося про здоров’я мешканців комплексу, — розповів власник компанії Ігор Ковальський, — тому відкрили клініку сімейної медицини, придбали сучасне обладнання. Окрім дитячих майданчиків, спорудили універсальне спортивне поле зі штучним покриттям, яке дозволяє проводити навіть турніри та чемпіонати з різних ігрових видів спорту. Вже майже рік, як працює центр лікування хребта та суглобів «Кінезіс», який дозволяє уникати операцій та медикаментозного лікування. За допомогою кінезітерапії ми вирішуємо такі основні проблеми, як остеохондроз, викривлення хребта, грижі хребта, захворювання суглобів. А нещодавно на території житлового комплексу «Нова Будова» розпочав свою роботу перший в місті фітнес-фентр із плавальним (25 х 11 метрів) та дитячим басейнами.

Чемпіон — він і в 72 чемпіон

Здавна гарна традиція триматися в формі — у місцевих силовиків. Особливо — в колективі міськвідділу міліції. Проходять громадяни неподалік і бачать: їхній дільничний зарядку робить або ж веде перед у міліцейському забігу. Це додає авторитету правоохоронцям.

Чемпіону України з гирьового спорту серед ветеранів 72-річному Леоніду Березницькому свого часу пощастило працювати в пожежній команді міста, де вимагалося бути сильним та загартованим. Березницький сумлінно удосконалював своє тіло. А також снаряди, на яких займався. Заохочували його преміями, але головний результат — нинішня міць та здоров’я. Давно на пенсії, проте звично тренується, виступає на різноманітних змаганнях. Мешкає в селі Островчани. «Щоб бути здоровим, удома маю все: рух, фізичні навантаження, оптимістичне ставлення до життя, просту здорову їжу», — вважає чемпіон. Ось тільки щоб їздити на міжнародні змагання, куди запрошують, пенсії замало.

У Кам’янець-Подільському районі зростає кількість активних прихильників наймасовішого виду спорту — футболу. Сільські голови, підприємці, ветерани спорту, учителі фізкультури докладають до цього немалих зусиль та коштів. «Таким чином кожна команда має належне утримання, — ділиться начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Віктор Дорож. — Торік у районному чемпіонаті взяли участь рекордна кількість команд — 33. Футбол допомагає нам навернути молодь до здорового способу життя».

Безлюдний теренкур

— У місті, — запевняє заступник керівника департаменту гуманітарної політики міськвиконкому Степан Павловський, — майданчиків стільки, що й в області немає: п’ять футбольних, шість тренувальних з так званим антивандальним обладнанням. Змагань теж проводиться багато. Є спортзали, але їх важко утримати та обігрівати навчальним закладам. У нас тепер підприємств майже не лишилося. Таких колективів, де понад 500 працівників, усього два — «Міськтепловоденергія» та філія «Преттль-кабель», там мали б тримати власних спортінструкторів. Але виконком може їм це тільки рекомендувати. Колись на кожному заводі в штаті було по два спортінструктори, виділялися кошти на турпоходи, марафони, спортивні секції... Люди стали пасивнішими. Ось обладнали в місті лижню, теренкур у парку, та нечасто зустрінеш там бігуна.

— І все-таки гуртків та секцій має бути якомога більше, — вважає кращий вчитель фізкультури Хмельницької області Олег Вергуш. — Звичку займатися фізкультурою, культ активності, руху маємо виробити змалечку.

Скидають зайву вагу всією країною

Ізраїльтяни почали катастрофічно товстішати. Це стривожило уряд країни, який невідкладно започаткував кілька національних проектів. Урядовці оголосили війну всім без винятку джерелам гіподинамії та ожиріння народу, бо вони приводять до раку, діабету, інсультів, інфарктів, а лікування останніх надто дорого обходяться для країни (понад шість мільярдів шекелів щороку). В Ізраїлі вирішили створити всі умови для впровадження здорового способу життя. Внесли й зміни законодавчого характеру щодо посилення контролю за продуктами харчування, доступності спортивних споруд, фінансування заходів із профілактики захворювань через лікарняні каси, масштабної просвітницької роботи тощо. У минулому році пілотний проект запрацював у 10 містах. Понад двісті мільйонів шекелів виділили під нього три міністерства.

А у нас?

Українці, до речі, товстішають не менше за ізраїльтян. А показники з деяких захворювань чи не найбільші у світі. На державному рівні, коли йдеться про здоровий спосіб життя, вбачають боротьбу зі шкідливими звичками та заняття фізкультурою й спортом. Про що і ми розповіли вище. Забувають про такий компонент, як чистота довкілля, а особливо — про якісні продукти харчування, заслін трансжирам та шкідливим добавкам, на сторожі чого однозначно має стояти держава. А ще у нас кульгає спадкоємність урядів у виконанні тих чи інших національних програм, проектів, стратегічних планів... Пригадуєте, у 2008 році уряд затверджував Концепцію державної цільової програми «Здорова нація» до 2009—2013 років?! Сьогодні про таку вже не пам’ятають. Культ здоров’я за рік чи навіть п’ять прищепити неможливо ніякими спортивними заходами. А там прийде інший уряд...

Нинішній Кабмін оголосив 2012-й Роком спорту та здорового способу життя. Більшість населення до «тематичних років» ставиться негативно. У 2009 та 2011-му відзначали Рік молоді й міжнародний рік молоді, планували заходи. У тому числі й близькі до вищезгаданих. Згодом ряд громадських організацій провели свій «Рік без молоді». Бо нагорі галочки поставили, а ситуація — як була, так і залишилася плачевною. На місцях розпоряджаються лише такими ресурсами, які дозволяють спортмайданчики підфарбувати та підлатати. Керівництво держави має знайти шляхи для підвищення відповідальності роботодавців за здоров’я працівників. Число Ведєрнікових та Ковальських має зростати завдяки державній політиці, тоді роботодавці шукатимуть нові способи, як зробити здоровішими своїх робітників.

Чемпіон України з гирьового спорту серед ветеранів 72-річний Леонід Березницький.

Тренуються працівники міськвідділу міліції.

Фото надані Кам’янець-Подільською РДА та прес-службою міськвідділу міліції.