У студмістечку найбільшого в регіоні Херсонського державного університету, в якому мешкають півтори з п’яти тисяч студентів цього вузу, провели «експеримент», що став приводом для масового обурення. Задля економії коштів адміністрація студмістечка заборонила використання електрочайників у кімнатах і ввела обмеження... на користування електроплитами загальних кухонь, розпорядившись зачиняти їх на шість годин щодня.
До того у дев’ятиповерхових гуртожитках на вулиці 40 років Жовтня вже стали «по графіку» подавати воду і відімкнули ліфти, тож після впровадження табу ще й на електроплити життя студентів стало просто нестерпним. Особливо важко довелося молодим родинам із малесенькими дітьми та студентам, котрі навчаються у другу зміну: коли вони на лекціях — плити працюють, коли мають вільний час і планують щось зготувати — кухні закриваються. Тож вибір для них залишався невеликий: або харчуватися у фастфудах, або готувати обіди за рахунок занять.
По роз’яснення активісти студентського самоуправління звернулися до ректорату вузу. І виявилося, що там про «випробування на витривалість» мешканців гуртожитків просто не в курсі: проректор з господарських питань Тетяна Логвиновська повідомила авторові цих рядків, що дирекція студмістечка про «експеримент» чомусь не поставила до відома ректорат, і тепер право необмеженого доступу до загальних кухонь студентам повернули.
Хоча в чомусь можна зрозуміти працівників господарських служб вузу: через підвищення вартості комунальних послуг та мінімальної зарплати недофінансування ХДУ нинішнього року становить майже десять мільйонів гривень. Тільки після термінового звернення першого проректора університету Олександра Співаковського (ректор вузу Олег Мішуков нещодавно помер) до керівництва Міносвіти, альма-матер додали ще дев’ять мільйонів бюджетних гривень. Тепер банкрутство державному вузу не загрожує, тож потреба експериментувати на студентах зникла.
Херсон.