Морози показали, чого варті рапорти про успішну підготовку до зими. Звичайнісінькі сходи типової багатоповерхівки, вкриті товстим льодом, нагадують замерзлий водоспад. Мешканці під’їзду розповідають: в одної з їхніх сусідок — струс мозку, сусід поламав ребра...

Такими картинами в Житомирі можна було «милуватися» на сходах одразу кількох під’їздів по вулиці Щорса, 159. Усе дуже просто. Водостоки, призначені для того, щоб вода стікала з плоского даху дев’ятиповерхівки, вночі замерзають, лід розпирає трубу, а вдень розтає — і потекло. Просто на сходи.

Таких аварійних ситуацій у місті під час тріскучих морозів водночас бувало і по 25. Не встигали залатати трубу в одному місці, як рвало в іншому. Хто винен? На традиційне в таких випадках запитання начальник управління житлового господарства Житомирської міськради Світлана Пивоварова відповіла так:

— Це, безумовно, пов’язано з недбальством і самих мешканців, і, в деяких випадках, керівників житлово-комунальних підприємств. Люди нерідко залишають у під’їздах відчинені вікна і двері, не закривають камери для сміття. Тепер доводиться відігрівати перемерзлі стоки, приводити їх у робочий стан. А тим часом надходить інформація про нові пориви.

Приблизно так само висловився начальник комунального виробничого житлового ремонтно-експлуатаційного підприємства №4 Володимир Тичина. З цією версією не погоджуються мешканці будинку. В них встановлено сучасні вхідні двері з домофоном, усе закрито. От тільки опалення в під’їзді не діє.

Чи не можна його відновити? Теоретично можна, а реально — ні. Така була суть відповіді начальника КВЖРЕП-4. Просто немає на це грошей. А батареї, стверджує він, зникли ще років 15 тому. Чи не самі мешканці «постаралися»?

Та спробуємо собі уявити: на даху в сильний мороз — вода, а поки пролітає по трубі дев’ять поверхів — замерзає. Щось тут не сходиться із законами фізики.

— А ми ще восени просили, щоб прочистили водостік, — запевняють мешканці. Тепер все сходиться. З одного боку, виведене з ладу опалення, з другого — забита труба...

14 лютого до обіду було прийнято заявки про необхідність втручання комунальників від мешканців будинків на вулицях Домбровського, 58А, Київська, 74, Зв’язківців, 7, Слобідська, 15, проїзд Тутковського, 14. Формулювання проблеми просте — «забита зливова система будинку». Льодовиковий період триває...