Львівські депутати визнали роботу облдержадміністрації під керівництвом Михайла Костюка, який пропрацював на своїй посаді трохи більш як 100 днів, незадовільною. Якщо зважити, що місяць пішов на формування нової команди, то керівник регіону лише встиг увійти в курс справ, а вже вимагають революційних перемін.

Формулювання звинувачень досить розпливчате і нічого не говорить виборцю: неефективні управлінські рішення, недотримання конституційних свобод і прав громадян. Немає серйозної конкретики, яка б мала відношення до нової команди.

Через два тижні керівник регіону має прозвітувати на сесії про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівщини за 2011 рік. Процедура прийняття рішень буде витримана і депутати не приховують своєї мети — проголосувати за недовіру голові ОДА. А те, що Михайло Костюк у 2011 році працював лише місяць, ні в кого жодних сумнівів не викликало.

Львівська обласна рада має всі шанси увійти до Книги рекордів України. У жодному регіоні країни за часи незалежності не намагалися так швидко відправити у відставку голову ОДА. Небачений досі поспіх пояснюють наближенням виборчої кампанії. Депутати давали багато обіцянок, а про що звітувати, коли регіон пасе задніх, коли в рамках місцевого самоврядування не зроблено важливих кроків, аби поліпшити економічну ситуацію та моральний клімат в регіоні. Хабарництво, корупція, намагання перерозподілити між своїми скромні бюджетні фінанси даються досі взнаки під час вирішення серйозних питань.

Проблеми нової команди почалися з перших днів. Уже перші кроки голови Львівської ОДА Михайла Костюка викликали невдоволення у місцевих олігархів, бо порушив заведену традицію й не поклонився тим, хто вважає себе сірими кардиналами Львівщини. Самостійно сформував свою команду, позбавивши посади заступника голови ОДА ставленика найбагатшої людини регіону, у руках якої потужні ЗМІ та економічний ресурс.

Михайло Костюк не став загравати з політичними партіями. Заявив, що насамперед займатиметься економікою і не встряватиме в містечкові скандали. Більше того, пообіцяв нікому не дозволити засувати руки в державну скарбницю. Позиціонував себе як людина конкретних справ.

Вперше за останні десять років на колегію облдержадміністрації прийшов міський голова Львова Андрій Садовий. Відбулася серйозна розмова про економічний розвиток регіону. Намітили конкретні плани, які на колегії похвалив представник опозиції, а через кілька днів депутати почали ініціювати недовіру керівнику регіону.

Жителі Львівщини за перебігом подій у сесійній залі спостерігали у прямому телевізійному ефірі. Вони не могли зрозуміти, що відбувається. Депутати навіть не могли одразу сформулювати, яка в них мета: поставити незадовільну оцінку чи висловити недовіру керівнику області. Лише після втручання професора-юриста сценарій фільму з оголошення недовіри розділили на дві серії. У першій проголосували за незадовільну оцінку ОДА. Наступна серія — через два тижні, коли Михайло Костюк прозвітує про роботу ОДА за 2011 рік, коли він нею не керував.

Ми поцікавились в одного з колишніх керівників ОДА, що ж відбувалося у сесійній залі. Той популярно пояснив, що збіглася низка обставин. По-перше, незадоволеними новою командою залишилися два олігархи, які збираються балотуватися до Верховної Ради України. Прихід незалежної людини сплутав усі карти. По-друге, лідер однієї з політичних сил не потрапляє до партійних списків, тому змушений демонструвати свою впливовість у регіоні відставкою голови ОДА. По-третє, боротьба з корупцією викликала невдоволення серед депутатів-бізнесменів, які домінують в обласній раді. По-четверте, незабаром вибори, а чим похвалитися? І, по-п’яте, кому подобаються незалежні люди?

По-іншому дивиться на ситуацію керівник фракції ВО «Свобода» в обласній раді Ірина Сех: «Режим взявся за опозиційні ради Львівської області, за депутатів, які захищають інтереси виборців. Системний вплив на права та свободи громадян, тиск на свободу слова, переслідування опозиційних сил, політиків, судові переслідування — так сьогодні можна оцінити політичну ситуацію на Львівщині... Лише за останні дні відкрито оперативно-розшукові справи на 27 депутатів від опозиції».

Щоб виплатити чиновникам зарплату, керівник міста змушений судитися з народними обранцями. Частину бюджету зарплати працівників міськради було спрямовано для вчителів та медиків.

Андрій Садовий заробив кілька червоних карток у депутатів. Першу — за провалену освітянську реформу, другу — за транспортний колапс, третю — не хоче бути слухняним знаряддям у депутатської більшості.

Поки що львівські депутати, серед яких в обласній та міській радах переважають представники ВО «Свобода», найдієвішим впливом на електорат вважають кадрові перестановки та масові акції протестів. На пікети з приводу невідремонтованих доріг нині виходять навіть голови районних рад.

Львів.