Учора Володимир Литвин взяв участь в урочистому зібранні, присвяченому 25-й річниці створення Житомирської обласної організації ветеранів. Привітавши їх з цією датою, він вручив групі активістів ветеранського руху цінні подарунки Голови Верховної Ради. З вітальними словами до ветеранів звернулися також народний депутат України, голова організації ветеранів України Петро Цибенко, голова облдержадміністрації Сергій Рижук, голова обласної ради Йосип Запаловський і також відзначили найактивніших.

Володимир Литвин у своєму виступі запропонував повернутися подумки до 1987 року, коли країна ще не подолала шок, пов’язаний з аварією на ЧАЕС, вона розбалансовувалася внаслідок «прискорення, перебудови і гласності». Виникають конфлікти на теренах СРСР. У цей час і створюється організація ветеранів. Ми ще повинні осмислити, сказав глава парламенту, яку роль вона відіграла тоді і відіграє тепер. Саме ветеранські організації ослабили той удар, який всі отримали у зв’язку з розпадом Радянського Союзу. Ветерани пройшли через складні випробування і зробили все, щоб ми не зазнали ще більших втрат. Потребує осмислення теза про роль мас і особистості в історії. Ми завжди виходили з того, що маси відіграють ключову роль. А лідери акумулюють ці настрої. В цьому разі все було навпаки.

Що відбувається на Балканах? — запитав промовець. Постійні конфлікти, війни. Як стверджують учені, це наслідки розпаду Римської імперії, хоча минули тисячі років. Нам ще належить осмислити, відчути і, можливо, запобігти тим ударам, яких зазнаватиме пострадянський простір і весь світ.

Ці роки для нас були дуже складними. Україна себе вичерпала в тому розумінні, що вона розвивалася на базі того, що було напрацьовано попередніми поколіннями. В. Литвин нагадав поширену колись тезу: соціалізм — це устрій, який розвивався на базі капіталізму, розвинутий соціалізм — на власній основі. Якщо перенести це на нашу сучасність, то є підстави стверджувати, що Україна досі розвивалася на базі попереднього устрою. Сьогодні вона постає перед необхідністю розвиватися на своїй власній основі. А це надзвичайно складно з огляду на ті процеси, які відбуваються у світі. Оскільки все визначається насамперед боротьбою за ресурси — енергетичні, продовольчі, за воду. І другий напрямок — демократизація, яка відбувається у світі, в тому числі примусова, зокрема, й для того, щоб розв’язати перші проблеми.

Ми повинні зрозуміти, що для України критично важливо відновити рівень економіки до рівня 1990 року, зазначив В. Литвин. Особливо впала Україна в 2009 році — на 15 відсотків національного багатства. Дефіцит бюджету був приблизно такий самий. Найбільше проблем виникло з виконанням державних соціальних зобов’язань. Зрозуміло, що за таких обставин нормальні стосунки з Росією — проблема номер один для України. Товарообіг з Росією за підсумками минулого року становить 56 мільярдів. Це 35 відсотків усього товарообігу. Але проблема в тому, що в деяких російських політиків сформувалася думка: оскільки в Україні змінилася влада — то будь-які дії, пропозиції з російського боку вона сприйматиме автоматично. А з українського боку також у певних колах думають: якщо ми нова влада й прихильні до Росії, то всі наші бачення також підтримуватимуться автоматично. Немає ключового — діалогу. І це виразно проявляється у проблемі енергоносіїв. За минулий рік ціна за тисячу кубів газу для європейських країн становила 390 доларів, для України — 415, це з урахуванням ста доларів знижки за Чорноморський флот. І при тому, що доставка газу в Україну вдвічі дешевша, ніж до європейських країн. Україна змушена щомісяця додатково сплачувати 500 мільйонів доларів. Щоб перекласти витрати на пересічних споживачів, треба удвічі підвищити комунальні тарифи. На це не можна піти. Але десь кошти треба брати. А вони могли б піти на соціальні виплати. Словами «братство, дружба, спільні корені» цих проблем не розв’язати. Бо кожен рахує кошти. Причому на додачу до цього щомісяця треба виплачувати борги в сумі один мільярд.

А всі перед виборами щось обіцяють, а потім опиняємося біля розбитого корита. Проекти законів, які нині подаються на розгляд — то часто передвиборний маніфест.

В. Литвин відповів на запитання одного з ветеранів, чому Верховна Рада не підтримала законопроекту щодо посилення відповідальності за наругу над могилами. Він нагадав, що в Кримінальному кодексі вже передбачено покарання за це. Проблема в тому, що закони не виконуються. Принциповість має полягати в тому, щоб добиватися їх дотримання, а не приймати на закони, які не виконуються, ще один закон. Це нічого не дасть.

А перше запитання від журналістів на прес-конференції стосувалося вироку колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. Володимир Литвин сказав: «Згоден з критичними оцінками, які пролунали, — я думаю, що всі в Україні — ті, хто приймає рішення, повинні усвідомлювати відповідальність за подальший розвиток подій і прийняття відповідних рішень». І додав, що «не повинен діяти принцип «невістки», яка завжди і скрізь, і в усьому винна.

Того самого дня Володимир Литвин взяв участь у відкритті нового лікувального корпусу Житомирської міської дитячої лікарні. Почали його споруджувати ще 1992 року, але припинили через відсутність фінансування. Проблема в тому, що інфекційне відділення розміщувалося в старому тісному корпусі, під час піку захворювань доводилося тіснитися іншим відділенням. Нарешті за два останні роки було виділено 8,2 мільйона гривень, ще 500 тисяч — на медичне обладнання.

 

Житомир.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Цінний подарунок (годинник) від Голови Верховної Ради отримує ветеран війни та праці, учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років Микола Шостак.