Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк (на знімку) провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Ісламської Республіки Пакистан в Україні Ахмадом Наваз Салім Мелою (на знімку).
А. Мартинюк привітав А. Мелу з річницею його діяльності в Україні на посаді керівника дипломатичного представництва і висловив сподівання, що з початком каденції пакистанського дипломата на цій посаді україно-пакистанські взаємини набуватимуть позитивної динаміки розвитку.
Обговорюючи в рамках зустрічі сучасний стан двостороннього міждержавного співробітництва, сторони констатували, що рівень взаємин не відповідає потенційним можливостям двох держав.
А. Мартинюк висловив переконання в тому, що рівень міждержавного та міжпарламентського співробітництва треба істотно поліпшити. Перший заступник глави українського парламенту висловив жаль, що «Пакистан є однією з країн, з якими у нас не було жодного офіційного візиту на високому державному рівні». Проте висловив переконання в тому, що «прямий діалог і можливості обміну делегаціями представників наших парламентів та різних міністерств і відомств допоможуть активізувати поточний стан двосторонньої співпраці, а також знайти нові можливості для подальшого розвитку міждержавних відносин».
За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, у 2011 році закладено належну правову базу для подальшого прогресу в цій сфері та започатковано дієвий механізм співпраці між підприємцями обох країн. До того ж А. Мартинюк висловив сподівання, що спільна Україно-пакистанська комісія з економічного співробітництва, формування якої завершується, має взяти під свій контроль розвиток цих відносин. Водночас він нагадав, що 2011 року набули чинності угода між урядом України та урядом Пакистану про торговельне та економічне співробітництво та Конвенція про уникнення подвійного оподаткування, а у Федерації торговельно-промислових палат Пакистану створено Україно-пакистанську бізнес-раду у складі близько 30 бізнесменів.
А. Мартинюк дав зрозуміти, що торговельно-економічне співробітництво має всі підстави реалізуватися в масштабному плані модернізації та розвитку Пакистану, що наразі на порядку денному країни. До того ж він припустив, що українські підприємства могли б долучитися до реалізації цих проектів, зокрема, це стосується відновлення доріг та дорожньої інфраструктури, металургійної галузі, електроенергетичної інфраструктури та сільського господарства.
Співрозмовники обговорили стан справ щодо підготовлених до розгляду 11 спільних україно-пакистанських угод економічного співробітництва, сім з яких перебувають на розгляді Пакистанської сторони. На думку А. Мартинюка, найважливішими з них є проекти угод у галузі повітряного сполучення та сільськогосподарського співробітництва. Він звернувся з проханням до пакистанського дипломата посприяти у прискоренні опрацювання спільних угод, щоб найближчим часом вийти на їх підписання. «Гадаю, підготовка цих угод для підписання може стати хорошою основою для підготовки та проведення зустрічей на вищому чи державному, чи урядовому рівнях», — наголосив А. Мартинюк.
Перший заступник Голови Верховної Ради висловив переконання в тому, що україно-пакистанські взаємини мають добре підґрунтя для розвитку, і саме парламенти покликані інтенсифікувати цей процес. Зокрема, наголосив він, «цьому могла б сприяти активна діяльність міжпарламентської україно-пакистанської групи дружби у Верховній Раді України та пакистанському парламенті».
Своєю чергою глава Пакистанської дипломатичної місії в Україні А. Мела підкреслив, що Україна і Пакистан вже мають певний досвід співпраці та висловив побажання, щоб двосторонні україно-пакистанські відносини зміцнювалися. Він звернувся до А. Мартинюка з проханням передати запрошення Голові Верховної Ради України В. Литвину відвідати Ісламську Республіку Пакистан у зручний для нього час.
Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.