Партія регіонів запропонувала на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську — Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини. Про це повідомив перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, передає прес-служба Партії регіонів. Він зауважив, що вирішальним фактором у виборі кандидатури В. Лутковської на посаду Омбудсмена став її професійний рівень.
«Валерія Лутковська — дуже досвідчений і кваліфікований юрист», — відзначив М. Чечетов.
На прес-конференції у Києві, говорячи про своє бачення роботи на новій посаді, В. Лутковська зауважила, що, на її погляд, окрім розгляду скарг громадян, в Уповноваженого має бути контролююча функція, насамперед можливість аналізувати скарги, які надходять від громадян, щодо порушення їхніх прав тими чи іншими державними інституціями, і як часто в тих чи інших державних інституціях відбувається порушення справ людей.
Крім того, В. Лутковська вважає, що Омбудсмен повинен сприяти вирішенню конфліктів між громадянами і державою, активно співпрацювати з громадськими правозахисними організаціями. Вона також переконана, що в Уповноваженого з прав людини має бути «функція у певному сенсі реформатора».
Як відомо, парламентська опозиція — фракція «БЮТ-«Батьківщина» — запропонувала на посаду Омбудсмена кандидатуру співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова.