На Рівненщині цьогоріч побільшає лікарських амбулаторій загальної практики — сімейної медицини, запевнила заступник голови Рівненської ОДА Світлана Сад. Адже саме в таких закладах первинної ланки люди отримують якісні, доступні та професійні послуги.
Як приклад — робота лікарської амбулаторії у селі Сопачів Володимирецького району. Тут є власна лабораторія, фізіотерапевтичний, стоматологічний, процедурний, оглядовий та інші кабінети, які оснащені всім необхідним. Тож більш як для двох тисяч місцевих жителів, а також селян із навколишніх населених пунктів медична допомога доступна та якісна, бо у лікарській амбулаторії їх обслуговують фаховий сімейний лікар і медперсонал, які мають спеціалізовану підготовку за напрямом «Сімейна медицина». Водночас у віддалений від райцентру медзаклад додатково запрошують на огляди вузькопрофільних спеціалістів із Володимирця. Крім діагностування, створено всі умови для повноцінного лікування пацієнтів, оскільки у сільській амбулаторії є також палата денного стаціонару, де торік курс лікування пройшли 350 осіб.
За такими закладами майбутнє, вважає Світлана Сад. Тому в рамках реформування первинної ланки галузі охорони здоров’я на Рівненщині цьогоріч запрацює більше десятка лікарських амбулаторій на засадах загальної практики — сімейної медицини. Над їх створенням нині працюють у всіх районах. І тут, на її думку, доречно перейняти досвід у Володимирецького району, де сімейні лікарі вже обслуговують 98 відсотків населення. Тож селяни отримують якісні та професійні медичні послуги в найближчому населеному пункті. «За рахунок ефективного менеджменту в галузі охорони здоров’я торік зекономили 3,3 мільйона гривень, які інвестували у розвиток медустанов району», — каже голова Володимирецької РДА Володимир Ткачук.
Рівненська область.