...А також пролісків, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів, черемші — усього, що після зими прокльовується первоцвітами.
У Києві з 1 лютого до 31 травня проводиться акція «Первоцвіт 2012»: здійснюється перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства в місцях найбільших популяцій ранньоквітучих рослин, проводяться рейди захисників довкілля у точках продажу рідкісних їх видів, занесених до Червоної книги.
Хоч вони й перебувають під захистом держави, але чимало їх знаходяться на межі повного знищення. Це — всі види пролісків, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів, а також черемша, або цибуля ведмежа. Масовий збір їх на продаж призводить до послаблення, а у невеликих «колоніях» і до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Адже зірвавши лише одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 45—60 насінин! А, приміром, доросла квітуча конвалія зростає упродовж 7—8 років...
КМДА звертається до киян із закликом проявити екологічну свідомість: не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів — заради збереження унікальної української природи. І нагадує: відповідно до законодавства України, торгуючи рідкісними та зникаючими видами рослин, їхніми рештками, громадяни порушують природоохоронні закони України, що карається штрафами.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фото Ольги Матюніної.