Уміст фосфатів та азоту амонійного в стічних водах столиці перевищує звичайний рівень більш як удвічі

Екологи застерігають: саме через це зростає токсичний вплив таких речовин на біоценоз активного мулу Бортницької станції аерації (БСА), який застосовується для біохімічного очищення води, що може призвести до втрати ним його очисних властивостей. А основним джерелом надходження їх у стічні води Києва є побутовий сектор. Нині в каналізацію потрапляє велика кількість забрудненої мийними засобами води, що спричинило появу в стоках нових типів хімічних сполук.

Тим часом комунальне підприємство «Київводоканал» повідомляє, що проект БСА, розроблений у 1960-х роках минулого століття, а також тогочасні нормативи не передбачали очищення біогенних елементів. Тож важко прогнозувати, як довго вони здатні очищувати стічні води від таких забруднень до необхідних показників. 

«Про те, що мешканцям столиці фосфати загрожують реально, свідчить наявність у Дніпрі синьо-зелених водоростей — результат використання хімічних сполук у побуті, — пише в листі до редакції киянин Микола Верченко. — На жаль, мешканці столиці без розбору користуються пральними порошками, гелями для миття посуду з високим вмістом фосфатів. Утім, практично всі відомі мийні засоби вміщують фосфати, лише деякі з них — з милом. Тож маємо уважно читати рекомендації на упаковці. Щоправда, є «чисті» порошки в еко-магазинах, але вони дорогі.

Проблема в тім, що чимало громадян використовують побутову хімію, як первісна людина використовувала б кулемет: посуд «для профілактики» поливають гелями, які важко змити навіть відрами води, яку до того ж ще й заощаджують, «бо ж лічильники»! Водночас рекламісти сіють паніку перед мікробами, з якими людство завжди співіснувало, тренуючи власний імунітет. Адже жили ми без «доместосів» і не чули, щоб хтось захворів через власну кухню чи вбиральню.

Що робити, спитаєте? У Верховній Раді вже давно дискутують щодо прийняття закону про заборону фосфатів. То чому б не прискорити цей процес? Тоді не потрібно буде вмовляти громадян не користуватися мийними засобами з фосфатами».