Визначальний вплив на споживчі ціни в березні справить задовільна пропозиція продовольчої і фуражної пшениці через зниження активності внутрішніх закупівель зернотрейдерів, а також овочів через їх перевиробництво. Відчутне зростання цін на нафтопродукти загальмує відновлення споживчого попиту. Собівартість транспортних послуг зросте, але суттєво не вплине на ціни продовольчої продукції.

Бензин подорожчання літра А-95 на 20—30 копійок, дизпального — на 20—30 копійок (тут і далі мова про середні ціни).

Головно я виходжу з подорожчання нафти і нафтопродуктів на світових ринках, яке спостерігалося у лютому. Але не тільки. По-перше, відповідно до нової методики підрахунку індексу споживчих цін, яку Держстат застосовує від початку року, зросла питома вага надходжень палива по імпорту. По-друге, динаміка інфляції відтепер матиме більш тісну прив’язку до курсу гривні, який, на мою думку, ослабне на фініші першого кварталу.

Борошнозалишиться у цінниках лютого.

Перехідних запасів зерна достатньо, лютневе рішення експортерів припинити закупівлю зерна на експорт (через кліматичні та психологічні чинники) зміцнить внутрішню пропозицію на період пересівання озимих, який, на мою думку, розпочнеться в другій половині березня.

Хлібздешевлення на 0,5—1 відсоток.

Собівартість хлібобулочної продукції зросте під тиском подорожчання енергоносіїв і транспортних послуг, але торгівля утримається збільшувати ціни вище за рівень встановлених надбавок, усвідомлюючи вплив держави на роздрібний ринок у рік виборів. Тим часом уряд практикуватиме інтервенційні поставки борошна в регіони, за неринковими цінами.

Крупи залишаться у цінниках лютого.

Нагадаю, середні роздрібні ціни в останню декаду лютого зберігали тенденцію до помірного зниження на гречану, вівсяну, манну крупи.

Овочі, фрукти здешевлення на 3—5 відсотків.

Я вважаю, що тенденція здешевлення овочів вийде за рамки першого кварталу через перевиробництво минулого року, що завдасть фермерам мільярдних збитків. Проблеми з вимерзанням фруктів у Криму вплинуть на пропозицію і ціновий тренд, але не цього місяця.

Молоко, молокопродукти здешевлення на 5—7 відсотків.

Як на мене, претензії росіян до якості українського сиру ще більш притиснуть закупівельні ціни на сири та молоко, що спричинить появу підвищеної пропозиції у деяких регіонах і активізує реалізацію імпортної продукції. Нагадаю, поставки сухого молока та вершкового масла з Білорусі останнім часом зростали й без того.

М’ясо: здешевлення кілограма свинини на 5—7 гривень, подорожчання кілограма яловичини — на 7—10 гривень, курятини — на 5—7 гривень.

Свинина зберігатиме тенденцію до здешевлення, бо, схоже, що селяни згодовуватимуть свиням надлишкову картоплю. Попит на курятину не вщухатиме з боку переробників, які вбачають у ній гарний замінник яловичини у виробництві ковбасних виробів.

Олія здешевлення літрової пляшки рафінованого продукту на 30—35 копійок.

Тенденція до зниження середніх роздрібних цін інерційно захопить і березень, завдяки задовільній пропозиції і помірному попиту.

Цукорзалишиться у цінниках лютого.

Довідково, середні роздрібні ціни на фініші лютого знизилися до 6,92 гривні за кілограм, як на мене, на рівень собівартості. Важко не погодитися з Мінагрополітики та продовольства щодо достатніх запасів цукру для задоволення внутрішніх потреб, але навесні ціни на цукор відбиватимуть, окрім іншого, стан розрахунків за кредитами, тож у деяких регіонах цінові коливання доведеться усувати інтервенціями з Аграрного фонду.

Алкоголь: горілка залишиться у цінах лютого, пляшка коньяку подорожчає на 5—10 гривень, пляшка натурального вина (0,7 л) — здешевіє на 5—8 гривень.

І виробники, і торгівля зважатимуть на низьку динаміку споживання лікеро-горілчаних виробів, уникаючи переоцінок до квітня.

Транспортні послуги залишаться в цінах лютого.

Я вважаю, влада не допустить зростання тарифів на комунальному автотранспорті та на залізниці, а гіпотетично можливе подорожчання авіаквитків напередодні Євро-2012 буде поступовим і таким, що не впливатиме на загальний індекс вартості транспортних послуг.

Житлово-комунальні послугизростання тарифів на 3—5 відсотків.

Влада не відмовиться від помірного підняття тарифів, усвідомлюючи, що тільки в такий спосіб можна уникнути різкого подорожчання комунальних послуг.

Медичні послуги подорожчання на 2—3 відсотки.

Результат зумовить попит на медичні препарати імпортного походження, які не підлягають державному регулюванню.

Туристичні послуги подорожчання на 3—5 відсотків.

На мій погляд, туристичні послуги почнуть дорожчати вже з березня, і висхідна динаміка збережеться до закінчення Євро-2012.

Офіційний курс 8,0 гривні за долар США.

Нацбанк триматиме гривню стабільною із двох пов’язаних одна з одною причин — через високі ціни на газ і через прагнення уникнути різкого подорожчання комунальних послуг.