Моя знайома бібліотекарка, котра не має власної сім’ї, а мешкає у скромному будиночку разом із матір’ю-пенсіонеркою, одразу після Масниці почала запасатися борошном. «Поки кілограм борошна, — пояснила, — коштує 3,5—4 гривні, треба купити його мішок. Моя мама весь час слухає радіо, а там кажуть, що доброго врожаю хліба цього року не буде. Більше половини озимини весною пересіватимуть. Рік несприятливий, високосний...»
Подбали донька з матір’ю і про харчування протягом 45-денного посту. Обидві жінки віруючі, тож суворо його дотримуватимуться. «У нас достатньо, — каже знайома, — картоплі, капусти, моркви, інших коренеплодів та овочів, аби готувати пісні страви. Благо, що й у магазині та на ринку це добро недорого коштує».
Справді, порівняно з цінами зими 2010—2011 років вартість «борщового набору» нині зменшилася у середньому на 2,5 разу. «Рекордсменом» сміливо можна назвати капусту, котра проти минулої зими втратила в ціні 5—7 гривень. Любителі капусняку можуть бути спокійні: до появи нового врожаю овочів вартість білокачанної не зростатиме, у сховищах запасів капусти більш ніж достатньо. Так само, як і цибулі, моркви, буряку, картоплі. Отже, можна спокійно «сідати» на овочеву дієту.
Ціни на черкаських ринках (за 1 кг та 1 літр продукції) такі:
м’ясо (свинина) — 45—50 грн.,
м’ясо яловиче — 45—65 грн.,
сало — 25—35 грн.,
молоко — 7— 8 грн.,
сметана — 35—45 грн.,
сир м’який — 30—45 грн.,
яйця (десяток) — 15—20 грн.,
олія — 12—16 грн.,
борошно — 3,5—5 грн.,
цукор — 6—7,5 грн.,
гречка — 11—12 грн.,
картопля — 2 — 2,5 грн.,
капуста — 1,5—2 грн.,
цибуля — 2—2, 5 грн.,
яблука — 6—10 грн.
 
Черкаси.