У цьому переконує офіційна статистика: по області індекс споживчих цін відносно попереднього місяця становив сто відсотків. А на споживчому ринку вартість продуктів харчування та безалкогольних напоїв навіть знизились на 0,1 відсотка. Хоч не набагато, але дешевшими в межах відсотка стали свинина, яловичина, олія. Трохи менше споживачі платили за крупи та тверді сири. Продовжувала падати ціна на цукор та тваринні жири.
Але, хоч як дивно, більшість цих складових не вплинула на здешевлення продуктів, до яких вони входять. Чомусь зросли ціни на макарони та кондитерські вироби, до складу яких входить переважно борошно та цукор, подорожчав маргарин. Незважаючи на те, що закупівельні ціни на сировину продовжують падати, вартість кисломолочної продукції зростає. Крім того, вже вкотре покупці помічають, що дорожчає м’ясо птиці.
Та найбільш помітна, порівняно з попереднім місяцем, різниця у вартості фруктів та овочів. Прийшов час традиційного сезонного стрімкого зростання (на 8—14 відсотків) цін на помідори, огірки, перець, що вирощені в теплицях. Натомість морква, бобові, цибуля, навпаки, стали дешевшими — даються взнаки запаси осіннього врожаю.
Що стосується непродовольчих товарів, то суттєвим було підвищення цін на скраплений газ, який тепер коштує на 11 відсотків більше. А серед різних видів послуг своєрідний рекорд поставили поштовики, які за свою роботу відтепер братимуть на 11 відсотків більше, ніж раніше.
Приємно, що хоча й не набагато — на піввідсотка — зафіксоване зниження цін на фармацевтичну продукцію.
 
Хмельницький.