Інтерв’ю Президента Віктора Януковича напередодні другої річниці обрання його главою держави виявилося багатим на несподіванки. Зокрема, з’ясувалося, що інформація про призначення Петра Порошенка міністром економіки виявилася дещо поспішною. Колишній соратник Віктора Ющенка, за словами Віктора Федоровича, один із трьох претендентів на міністерське крісло.
Однак сенсацією стали слова глави держави про те, що новий секретар Ради національної безпеки й оборони Андрій Клюєв не буде очолювати передвиборний штаб Партії регіонів. Хоча багато оглядачів, у тому числі і автор цих рядків, були переконані, що його перевели у РНБО, щоб він зосередився на підготовці Партії регіонів до парламентських виборів.
Водночас ця заява стала сенсацією і для однопартійців Андрія Петровича. Засоби масової інформації вже розповсюдили слова багатьох відомих регіоналів, які дивуються такому рішенню. Понад те, у партії, стверджують деякі видання, іде дискусія про те, чи виконувати рішення почесного лідера Партії регіонів.
Водночас, посилаючись на джерела інформації в адміністрації Президента, ЗМІ стверджують, що в АП підтримали вихід Андрія Клюєва зі штабу. Бо, мовляв, він був налаштований на те, щоб досягти перемоги за будь-яку ціну. Проте, як показують результати соціологічних опитувань, рейтинг партії влади продовжує падати. Керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна в інтерв’ю «ЛігаБізнесІнформ» повідомила результати грудневого опитування виборців. За її словами, вперше «Батьківщина» обігнала Партію регіонів. Партію Юлії Тимошенко підтримало 18 відсотків опитаних, а регіоналів — 17.
За рік, що минув, знизився майже на один відсоток і рейтинг Президента, за якого б нині проголосували 16 відсотків виборців. Такі дані лютневого опитування «СОЦІС» днями також оприлюднили засоби масової інформації. На другому місці, попри відбування покарання у колонії, — Юлія Тимошенко, рейтинг якої становить 14,1 відсотка. Щоправда, високим залишається відсоток громадян, які не знають, кого обрати, або не підуть на вибори. Їхня кількість перевищує третину опитаних виборців.
А тим часом опозиція вже готується захищати свої результати на майбутніх парламентських виборах. Лідер партії УДАР Віталій Кличко на зустрічі з іншими лідерами опозиційних партій запропонував уже зараз створити координаційний центр із захисту результатів виборів народних депутатів. Про це повідомляє агентство УНІАН, посилаючись на прес-службу партії УДАР.
Про те, що ситуація з кожним днем буде загострюватися, свідчить і мітинг, який пройшов у суботу у Львові. Виступаючи на ньому, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко заявив, що після парламентських виборів треба організувати і дострокові вибори Президента. Водночас він закликав громадян бути готовими до захисту результатів парламентських виборів. Отож, поза всіляким сумнівом, градус політичної напруги у суспільстві буде постійно наростати. Хоча, безумовно, багато в чому він залежатиме від стану соціального здоров’я громадян.
А в понеділок оголосили вирок іще одному колишньому високопосадовцю — екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку. Іще один опозиціонер може опинитися у в’язниці. Однак чи принесе його вирок дивіденди владі, сумнівно. Скоріше за все, лише породить нові проблеми. Особливо у відносинах із Заходом.