Голова Верховної Ради України Володимир Литвин пропонує створити міжпарламентську україно-японську комісію з питань ядерної безпеки. Про це він заявив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоіті Сакатою (на знімку).

 

На думку керівника парламенту, до роботи комісії потрібно було б також залучити фахівців з питань ядерної безпеки і науковців з обох країн. Також він зазначив, що в Національній академії наук України створено спеціальний підрозділ, який опікується питаннями розвитку і безпеки атомної енергетики. Окрім цього, повідомив Володимир Литвин, низка інститутів НАНУ займаються проблемами ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, забезпечення здоров’я населення і повернення постраждалих територій до нормального функціонування. «Переконаний, що цей досвід ми повинні спільно поставити на службу не лише нашим країнам, а й людству», — наголосив він.

У свою чергу пан посол зауважив, що тема ядерної безпеки є однією з найважливіших для Японії, і досвід України в подоланні наслідків аварії на ЧАЕС — надзвичайно корисний. Співпраця з українською стороною у цих питаннях, за його словами, сприятиме зміцненню ядерної безпеки в усьому світі.

Парламент Японії, сказав Т. Саката, активно працює над цією проблематикою, і планується, що у квітні цього року члени профільного комітету відвідають Україну.

Крім того Володимир Литвин під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоіті Сакатою обговорив питання організації візиту.

Зокрема, пан посол зазначив, що в Японії з нетерпінням очікують на візит Голови Верховної Ради України, сподіваються на плідні дискусії з представниками влади і бізнес-кіл та активізацію політичного і економічного діалогу на всіх рівнях.

Володимир Литвин подякував за високий рівень зустрічей, які заплановано під час візиту, і висловив сподівання, що відвідання Японії парламентською делегацією України дасть змогу активізувати двосторонні взаємини і примножити наші спільні зусилля у питаннях ядерної безпеки. У цьому контексті сторони висловили сподівання щодо підписання найближчим часом Угоди між урядами Японії та України про співробітництво у сфері поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на АЕС.

У свою чергу Т. Саката висловив думку, що відвідання українською парламентською делегацією районів, постраждалих від аварії на Фукусімі, землетрусу та цунамі, зміцнить духовні зв’язки між нашими народами.

Сторони також наголосили на важливості подальшого розвитку економічних відносин та взаємин у науково-гуманітарній сфері, відмітивши значний потенціал, який є у наших держав, та висловили думку про важливість розширення взаємин не тільки на рівні урядів і парламентів, а й на рівні підприємців і громадян.

Володимир Литвин також висловився за розширення україно-японського співробітництва і взаємної підтримки у міжнародних форумах.

До речі, Голова Верховної Ради Володимир Литвин 7—11 березня відвідає з офіційним візитом Японію.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.