У селі Вороньках, що у Бобровицькому районі на Чернігівщині, — бунт. Три дні місцеві селяни блокували комори із зерном місцевого сільгосппідприємства, не дозволяючи вивезти фурам урожай на хлібокомбінат. Старі жінки і чоловіки палили багаття, чергували навіть уночі, але не давали можливості завантажити вирощене на машини.

Як з’ясувалося, конфліктна ситуація у селі триває уже майже два роки. Земля довкруги Вороньків дуже родюча, а тому на неї претендують кілька інвесторів. Саме вони, як мовиться, підливають масла у вогонь. Адже 3400 гектарів ріллі — ласий шматочок. На ньому можна чимало заробити.

— Наші люди живуть не на острові, — повідомив сільський голова Вороньків Анатолій Бойко. — Вони добре знають, скільки платять за оренду землі у дев’яти сусідніх селах. Як правило, там пайовики отримують по 1200 — 1300 кілограмів збіжжя, плюс по два-три мішки цукру. Наше ж сільгосппідприємство дало по 560 кілограмів зерна, а тим, хто переоформив договори, — по 950 кілограмів.

Чому так? Бо у сусідів людям дали зерно по собівартості — по 70,74,80 копійок чи 1 гривні. А у нас його вартість була по 1 гривні 60 копійок.

Тому в натурі вийшло так мало. Нині 302 власники земельних паїв через суд прагнуть розірвати договори і укласти їх з іншим інвестором.

Процедура ця триває уже кільканадцять місяців. Частина селян виграла суди. Але протилежна сторона оспорює їх виграш у Верховному Суді.

Не врегульовані у селі й майнові питання. З 840 пайовиків 140 вже померли. Тим часом підприємство має у своєму розпорядженні 860 голів великої рогатої худоби, 300 свиней, техніку, ангари, тваринницькі приміщення. Чиї вони?

З одного боку, наявний факт більш-менш вдалої діяльності сільгосппідприємства. А з другого боку, що від того мають селяни? Адже експлуатується їхня спільна власність. Вони не отримали на сьогодні ні грошової, ні матеріальної компенсації за майно. Тому в селі бабці та дідусі протестують-бунтують, що без їхнього відома щось у господарстві робиться, продається, кудись хочуть перемістити зерно. Ситуація абсурдна. Бо навіть колись у колгоспі спільно не вирішували, що куди продати, скільки якого пального, насіннєвого матеріалу купувати на посівну. Головне, щоб від продажу продукції надійшли гроші для виплат зарплат і на поточні справи. Але ось така ситуація нині у Вороньках. Народу через неврегулювання майнових прав до всього є діло...

Нині 920 тонн зерна у коморі опломбовано. У Вороньках відбулися збори ініціаторів протесту та керівництва району з представниками правоохоронних органів.

— Щоб подолати конфлікт, — повідомив голова Бобровицької райдержадміністрації Іван Захарченко, — посилено працюватиме майнова комісія. До 15 квітня люди, сподіваюся, отримають сертифікати на майно. І тоді пайовики можуть розпорядитися ним так, як вони забажають. Щодо оренди землі, то це питання вирішуватимуть у судовому порядку. Райдержадміністрація не може вплинути на рішення судів.

Чернігівська область.

Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.