Незабаром у Дніпропетровську буде введено в дію перший в Україні та СНД сучасний високотехнологічний виробничий комплекс із безвідходної переробки використаних акумуляторів. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул під час робочої наради на підприємстві ТОВ «Рекуперація свинцю».

Підприємство запрацює у травні 2012 року. За принципом закритого циклу на ньому перероблятимуть усі складові акумуляторів, у тому числі й електроліт, якого щорічно в навколишнє середовище на території України потрапляє понад 20 тисяч тонн. У процесі переробки буде вироблятися свинець, який піде на виробництво нових акумуляторів, кристалічний сульфат натрію, що використовується у виробництві скла, а також гранульований поліпропілен та шлак для дорожньо-будівної промисловості.

Згідно із проектом, у технологічному процесі використовуватимуть воду лише від атмосферних опадів — дощу та снігу. Відтак стоків у довкілля не буде зовсім.

 

Комплекс розрахований на переробку 40 тисяч тонн використаних акумуляторів — це майже три мільйони одиниць на рік. Наразі в Україні підлягає утилізації 5—6 мільйонів одиниць акумуляторів.

На побудованому «з нуля» підприємстві з’явиться близько 300 нових робочих місць з високим рівнем заробітної плати. В тому числі для випускників двох провідних дніпропетровських вишів — Українського державного хіміко-технологічного університету та Національної металургійної академії.

Обсяг інвестицій, вкладених у будівництво комплексу становить 775 мільйонів гривень. Після виходу підприємства на проектну потужність, надходження до бюджету й позабюджетних фондів (пенсійний фонд, фонд соціального страхування тощо) становитимуть понад 50 мільйонів гривень на рік.

— Ми вдячні обласній владі та голові облдержадміністрації Олександру Вілкулу за підтримку нашого проекту та готові до подальшої співпраці в рамках соціального партнерства задля розвитку Дніпропетровщини й України, — сказав президент міжнародної науково-промислової корпорації «Веста» Віктор Дзензерський.

Донецька область.

 

Цей завод запрацює у травні.

 

Фото прес-служби облдержадміністрації.