Демонстрацією кваліфікаційних виробів (на знімку) завершила шестимісячний навчальний курс чергова група кравців — випускників Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

У першому виході учениці майстра Ольги Давидової демонстрували власноруч пошитий домашній одяг, у другому — повсякденне вбрання: блузи, брюки та спідниці, у третьому — літні сарафани та святкові сукні.

— У кожної зі слухачок курсів своя життєва історія, — каже Ольга Давидова. — Але всі хотіли змінити щось у своїй долі й скористатися шансом, який їм запропонувала служба зайнятості. Вони відмінно впоралися з цим завданням і згодом можуть стати хорошими майстрами. Принаймні відгуки роботодавців, де наші слухачки були на практиці, дуже позитивні. Більшість із них готові до роботи і мають реальну перспективу працевлаштуватися.

Із цим погодилася і керівник ательє «Шарм», член консультативної ради за професією «кравець» Оксана Вавровська.

— Професіоналам, які працюють у навчальному центрі, за півроку вдається підготувати фахівців досить пристойного рівня. З цієї групи в мене на практиці була Ірина Криковська, якою дуже задоволена. Запросила до себе на роботу. Хочу побажати дівчатам, щоб вони не боялися робити в житті рішучі кроки. Я теж колись починала з однієї швачки, тепер маю власне ательє і п’ять філій.

Кваліфікаційну комісію очолювала Жанна Мартинюк. Нині вона приватний підприємець, створює власне ательє. А колись теж була безробітною, за сприяння служби зайнятості вчилася спочатку на кравця, потім опанувала професію закрійника.

— Найважче сьогодні — знайти сумлінного працівника, який був би майстром, а не ремісником, — пояснила роботодавець. — Тож нинішні випускниці, якщо виявлять наполегливість, зможуть успішно реалізуватися. Людям набрид базарний ширвжиток, вони хочуть мати ексклюзивний одяг. І я впевнена, що попит на кравців-професіоналів зростатиме.

— Навчання — супер! Адже в групі зібралися позитивно налаштовані люди, які хотіли не просто вчитися, а навчитися. Та й викладали нам так професійно й водночас доступно, що не навчитися просто не можна було. Я прийшла на курси в серпні, а Новий рік зустрічала в обнові, яку пошила власноруч, — ділиться враженнями від навчання рівнянка Ганна Мойсеєць.

— Я ніколи раніше не шила. Якби мені кілька місяців тому хтось сказав, що зможу сама пошити собі сукню, не повірила б. Але в мене вийшло, і я дуже з того радію. Виховую п’ятьох дітей, тож тепер зможу їх обновами тішити. А може, згодом почну й якусь копійку заробляти, — каже випускниця курсів кравчинь Надія Молчанович із селища Мізоч Здолбунівського району.

Підсумовуючи результати іспиту, директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук навів такі цифри: торік професійне навчання за сприяння служби зайнятості проходили 9558 безробітних за 64 професіями, а підвищення кваліфікації — за понад 365 напрямами. У Рівненському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості пройшли навчання 6874 особи, з них 1408 — з інших п’ятнадцяти регіонів України. Після закінчення навчання отримали роботу майже 83 відсотки безробітних.

Рівне.

Фото Катерини ГЛАДКЕВИЧ.