У херсонських пенсіонерів та іншого малозабезпеченого люду — справжнє свято: нарешті у них з’явилися шанси зварити на всю родину справді дешеву кашу! Минулої осені селяни Таврії зібрали на своїх плантаціях найбільший за всі роки незалежності врожай рису, але і чотири місяці потому ціни на нього не дуже знизилися: з 14—16 до 8—13 гривень за кілограм.

Таємниця у тому, що посередники вважають за краще обмежити оптову закупівлю «білого золота», а натомість більше заробляти на справді «золотих» націнках на товар. Через таку маркетингову тактику виробники змушені ще й витрачатися на зберігання зерна собі на збиток. Щоб остаточно не розоритися внаслідок багатого врожаю, селяни Голопристанського району Херсонщини, котрим терпець урвався остаточно, вирішили конкурувати із комерсантами-посередниками і самі повезли рис на продаж до обласного центру.

Просто на вулицях його продають мішками і банками з розрахунку по 5,5 гривні за кілограм. Це майже дорівнює собівартості продукції, однак рисівникам напередодні нової посівної важливо не «задирати» ціну, а чимшвидше продати вирощене, щоб мати гроші на закупівлю пального та гербіцидів до нового сезону. Та й пересічні покупці від такої поступливості просто в захваті: щойно у двір багатоповерхівки чи на якийсь продуктовий ярмарок в’їжджає машина із рисом, як до неї негайно вишиковується черга бажаючих посмакувати дешевою кашею з екологічно чистого зерна вітчизняного виробництва. Реалізатори кажуть, що попит на дешевий рис просто захмарний: щоб розпродати півтори тонни рису з вантажного мікроавтобуса чи фермерської міні-вантажівки, вистачає якихось трьох-чотирьох годин!

Фото автора.

На дешевий рис від виробника у Херсоні — ажіотажний попит.