У Житомирському військовому інституті імені Сергія Корольова Національного авіаційного університету відбувся «круглий стіл» на тему «Воїн-захисник: погляд крізь роки та події», приурочений до Дня захисника Вітчизни. Концепція цього заходу розроблялася під патронатом і за участю голови Комітету Верховної Ради з питань науки та освіти Максима Луцького. Під час «круглого столу» обговорено проблеми, пов’язані з формуванням у молоді готовності до захисту Вітчизни.

Це був своєрідний відкритий урок: з учнями Київського, Кременчуцького, Сумського та інших військових ліцеїв і загальноосвітніх шкіл у режимі он-лайн спілкувалися досвідчені військові з 8-го армійського корпусу, офіцери, які мають великий досвід миротворчих операцій, керівники громадських організацій.

Нині тенденція така: армії скорочуються, але вони отримують зброю нового покоління, що призводить до зміни самого характеру ведення війни. У цих умовах воїн-захисник Вітчизни має оволодіти новими професійними і людськими якостями. «Це інтелект, розвідувально-психологічна готовність, володіння новітніми військовими технологіями — цілий комплекс якостей», — каже начальник інституту Юрій Даник. Голова Синодального відділу УПЦ зі взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Львівський і Галицький Августин (у минулому бойовий офіцер, якому довелося про-йти через гарячі точки) переконаний, що у військового патріотизм, служіння Батьківщині має стояти вище від інших людських цінностей. Владика запропонував запровадити у старших класах поглиблене вивчення військової справи і побажав майбутнім офіцерам стати серцевиною суспільства, яка оздоровить його. Загальний висновок учасників обговорення був такий: сучасний захисник Вітчизни — це людина-патріот, духовно та фізично загартована, фахово й інтелектуально розвинена.

Привернуло увагу, що під час «круглого столу» особливу активність проявили дівчата: цікавились, які в них шанси зробити військову кар’єру.

 

Житомир.

Фото автора.