Днями Президент України Віктор Янукович дав низку інтерв’ю журналістам і телеканалам.

Свобода слова. Глава держави визнав: це питання в Україні існує — і це пов’язано із «залишками ментальності минулого» у чиновників різних рівнів. Президент пообіцяв, що влада реагуватиме на всі сигнали стосовно обмеження свободи слова. «Ми ставили питання, як створити конкурентне середовище. А конкурентне середовище неможливо створити без свободи слова», — наголосив Віктор Янукович в інтерв’ю журналістам Євгенію Кисельову, Савіку Шустеру та Андрію Куликову.

Прем’єр-міністр. «Микола Азаров і надалі працюватиме на своїй посаді, оскільки має колосальний досвід», — сказав Президент. Він підтвердив, що питання про нового керівника уряду порушувалося. Однак звернув увагу, що у складних умовах урядові вдалося досягти зростання економіки.

Кримінальний процесуальний кодекс. Новий КПК, на переконання глави держави, дасть змогу оцінити справу Юлії Тимошенко з позиції європейського законодавства. «Щодо можливості помилування Ю. Тимошенко, — сказав Президент, — про це можна буде говорити тільки після остаточного завершення судового процесу».

Парламентські вибори. Гарант Конституції спрогнозував, що вони відбудуться чесно та прозоро. «Я ставитиму відповідні завдання всім правоохоронним органам, які спостерігатимуть за цими виборами, якимись порушеннями тощо. І там не буде принципу політичного кольору тієї чи іншої партії. Тільки закон», — підкреслив Віктор Янукович.

Опозиція. Президент в інтерв’ю програмі «Вечори з Віталієм Коротичем» наголосив, що готовий до конструктивного діалогу з нею. «Я отримав листа, де опозиція вимагає зустрічі з Президентом. Навіщо вимагати? Я запрошував багато разів представників фракцій Верховної Ради і від опозиції, і від коаліції, разом з керівництвом поговорити на ту чи іншу тему актуальну... У мене є постійне бажання зустрічатися і відчувати настрої в парламенті», — наголосив глава держави і додав, що зацікавлений в тому, щоб серед політичних сил була конкуренція ідей та пропозицій.

Газ. Формування справедливої ціни на газ є для країни принциповим питанням, оскільки йдеться про збереження конкурентоспроможності національних підприємств та недопущення підвищення тарифів для населення, наголосив Віктор Янукович. А перекладати на людей завищену ціну на газ, на його переконання, було б несправедливо. Безумовно, зазначив В. Янукович, газове питання сьогодні є ключовим у відносинах України та Росії. «Сподіваюся, після виборів ми знайдемо рішення, відповіді на ці питання», — сказав він. Водночас глава держави підкреслив: Україна реалізовуватиме програму розвитку вітчизняного видобутку та пошуку нових джерел газопостачання.

Євроінтеграція. Курс України на європейську інтеграцію є незворотнім, заявив Віктор Янукович в інтерв’ю програмі «Подробиці тижня». «Ми прийняли рішення, і у нас підготовлені документи, які, я переконаний, будуть проходити процедуру ратифікації в Європейському Союзі — це Угода про асоціацію, про створення зони вільної торгівлі», — сказав глава держави.