Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко висловив занепокоєння тим, що уряд пропонує повернути дозвіл на ввезення в Україну електровудок та інших засобів для рибного браконьєрства.

Микола Томенко повідомив, що 7 лютого парламент прийняв у першому читанні урядовий проект закону про реформування та вдосконалення дозвільної системи у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального і невиснажливого використання природних ресурсів та екологічної безпеки, зменшення регуляторного тиску на суб’єктів господарювання (р. н.9139). Цим законопроектом серед іншого вносяться зміни до статті 53 Закону України про тваринний світ, зокрема, вилучається принципова норма про те, що в країну заборонено ввезення «електроловильних систем (електровудок), монониткових (волосінних) сіток, мисливських капканів та інших засобів добування об’єктів тваринного світу, заборонених законом». Микола Томенко нагадав, що лише влітку минулого року після довгих дискусій у парламенті під тиском громадськості було ухвалено закон, яким, серед іншого, забороняється ввезення у країну вищезгаданих знарядь лову.

М. Томенко підкреслив, що дія закону вже за один сезон значно покращила ситуацію із неконтрольованим виловом риби, який зазвичай практично дорівнює промисловому.

Водночас заступник глави парламенту наголосив: попри те, що кожного року в Україні вилучається приблизно 100 тисяч браконьєрських знарядь, на руках рибних браконьєрів їх до 10 мільйонів. Він підкреслив, що наслідки повернення дозволу на ввезення в Україну таких знарядь лову можуть бути катастрофічними.

М. Томенко пояснив, що через дешевизну в більшості випадків їх просто викидають після разового використання і на дні водойм накопичуються кілометри викинутих синтетичних сіток, які не гниють роками і в які потрапляє і гине риба.

Микола Томенко повідомив, що він уже передав профільному комітету свої поправки до законопроекту, в яких вимагає повернути норму про заборону на ввезення в країну «електроловильних систем (електровудок), монониткових (волосінних) сіток, мисливських капканів та інших засобів добування об’єктів тваринного світу, заборонених законом». Він висловив сподівання, що уряд та комітет врахують його пропозиції.

Окрім того, заступник глави парламенту поінформував, що він особисто звернеться до Прем’єр-міністра України з проханням роз’яснити, «хто в уряді лобіює узаконення в Україні рибного та мисливського браконьєрства».

М. Томенко також повідомив, що це питання стане ключовим під час «круглого столу» на тему «Стан виконання законодавства України по боротьбі з браконьєрством напередодні весняного сезону полювання та нересту», що пройде в парламенті 1 березня за участі народних депутатів, представників Міністерства внутрішніх справ, Державної митної служби України, екологічних природоохоронних громадських організацій тощо.

Прес-служба Миколи Томенка.