Учора наукова громадськість вшановувала 50-річчя обрання Бориса Патона Президентом Національної академії наук України. В урочистих зборах узяв участь Голова Верховної Ради України, академік НАНУ Володимир Литвин. Він виступив з вітальним словом.
Перед початком урочистих зборів Президент України Віктор Янукович привітав академіка Бориса Патона з 50-річчям обрання Президентом НАНУ та вручив йому орден Свободи за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток незалежної української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю. 
Під час заходу віце-президентом НАНУ академіком Антоном Наумовцем була презентована ювілейна книга «Б. Є. Патон: 50 років на чолі Академії», перший примірник якої було вручено Борису Євгеновичу. Опісля вітальних виступів учасники урочистостей мали змогу переглянути документальну стрічку про Б. Патона, яка представила унікальну хроніку життя та діяльності видатного науковця.
Під керівництвом видатного вченого у галузі зварювання, металургії і технології металів, організатора науки, державного і громадського діяча Бориса Патона Національна академія наук України перетворилася на один із найбільших наукових центрів Східної Європи, широко відомий в усьому світі. 
Вона відіграє важливу роль у житті суспільства і держави, у прогресі науки й освіти, у зміцненні обороноздатності та розвитку народного господарства нашої держави.
Найважливішим напрямом організаторської діяльності Б. Патона на чолі НАНУ став розвиток фундаментальних досліджень і створення на їх основі новітніх технологій для широкого промислового застосування. Ініціатива Бориса Євгеновича максимально залучити наукові установи до вирішення виробничих і екологічних проблем на місцях проявилася в організації семи академічних регіональних наукових центрів, що охоплюють усі області України, створення технологічних парків.
Його прагнення поставити досягнення вчених на службу економіці, галузям промисловості і сільському господарству відбилося в розвитку цілеспрямованих фундаментальних досліджень, активній участі академічних інститутів у науково-технічних програмах різного рівня. В Академії сформовано дослідно-виробничу і конструкторську бази, інженерні центри, науково-технічні комплекси, у тому числі міжгалузеві, які сприяють адаптації науки до умов ринкової економіки.
Наукові пошуки Б. Патона тривають і донині: нещодавно Борис Євгенович висунув сміливу ідею про застосування електрозварювання у медицині, котра вже втілюється на практиці. На сьогодні із застосуванням новітньої методики вже виконано понад 500 складних хірургічних операцій. Одержані результати перевершили сподівання медиків.
Не втрачають актуальності та гостроти і світоглядні принципи видатного українського вченого: Б. Патон постійно наголошує на тому, що надмірне зростання матеріальних багатств може призвести до духовного зубожіння, а отже, завдати шкоди прогресу в цілому. Тому, на його переконання, необхідно особливу увагу звернути на інтелектуальну діяльність, оскільки саме розвиток особистості людини і примноження духовних скарбів суспільства є основою розвитку цивілізації.
Вітальне слово Голови Верховної Ради України Володимира ЛИТВИНА
Вельмишановний Борисе Євгеновичу!
Дорогі гості!
Високе зібрання!
Уперше в історії України відзначається піввіковий ювілей президентства, а точніше — очолювання — академіком Б. Є. Патоном центральної наукової інституції країни — НАН України. Дивлячись на високе й мудре чоло Бориса Євгеновича, неодмінно хочеться підкреслити: високоочолювання.
І справа не в кількості десятиліть, а в тім, що справді подвижницька праця всесвітньо відомого вченого й організатора науки — це ЗОЛОТИЙ ВІК, етап в історії і Академії, і України, і, очевидно, цього великого простору, який колись називався Радянським Союзом.
Щасливий кожен, хто відчув на собі животворний вплив інтелектуальної й організаторської потуги цієї Людини, щасливий народ, який має такого Сина і Патріарха світопізнання та світорозуміння.
Принагідно нагадаю, що не так давно ми з вами були учасниками і свідками телевізійного проекту «Великі українці». Пропонувалися різні критерії щодо його визначення — мудрий, сильний, хитрий, мужній і т. д.
Мої ж критерії були такими:
— це постать, яка справила помітний вплив на свою добу; — це постать, яка діяла в унісон із загальноцивілізаційними процесами і навіть визначала їх складові;
— це постать, яка консолідувала, а не розсварювала спільноту і діяння якої продовжують живити суспільний поступ і зберігають свою актуальність у сучасності.
Таким критеріям, на мою думку, відповідає небагато діячів. Серед них наш ювіляр.
Академік Б. Є. Патон володіє особливим магнетизмом, прозірливістю розуму; його швидкість і безпомильність в оцінюванні людей і ситуацій перевищує в десятки разів швидкодію потужних комп’ютерів, а його здатність приймати життєвої ваги рішення, надто ж у критичні і відповідальні для співвітчизників часи, викликає здивування і захоплення.
У цьому — явище Ученого. Пояснення ж — на поверхні: істинним знанням є знання життя, чого не навчиш і чого не купиш за жодні кошти. Це — вищий дар, даний предками і здобутий безкомпромісним служінням науці. У портреті Вченого наука і культура — дві золотих лінії, два незламних стрижні буття.
Діяльність Президента НАН України є для всіх нас неоціненним методологічної ваги досвідом. Що дають наукові дослідження суспільству, людині сьогодні, і що можуть дати в майбутньому? І тут академік Б. Є. Патон завжди залишається несхитним!
Не обіцянки про абстрактну користь науки та цінність наукових розробок, а доведений конкретний практичний ефект — ось головний аргумент Патона в оцінюванні ефективності наукової діяльності. Завдяки саме такій позиції Президента НАН України усе ще утримується належний рівень української науки.
Людиноцентризм науки — це той важливий фактор державотворення, цінність якого сповідує академік Б. Є. Патон і керована ним академія України. Концепції і стратегії гуманітарного буття України останнім часом активно опрацьовуються її інститутами.
 До речі, я повинен сказати те, що говорив на загальних зборах Національної академії наук: неувага до гуманітарної сфери завела її у глухий кут, з якого ми не можемо вийти досі.
Ця модель служіння засобами науки своєму народу виявилася такою ж міцною, як знаменитий зварний шов Патона!
Талант об’єднування різних напрямів людських знань і наук, різних шкіл і течій у Б. Є. Патона — неперевершений. Уміння об’єднувати і в такому об’єднанні зачерпувати нових творчих імпульсів — це також одна з визначальних рис Академіка. Патон став для галузевих академій, університетів, профільних міністерств, органів влади тим важелем і тією точкою опори, яку так наполегливо шукав Архімед.
Принагідно зазначу, що критична маса таких його зусиль має підвести до розуміння владою того, що наука — надто серйозна сфера діяльності, щоб і надалі зберігати нинішній стан управління нею. Потрібна чітка, зрозуміла й діюча система, на вершині якої повинна стояти НАН України.
А те, що в нас робиться в адміністративному плані, то скоро всі кошти йтимуть тільки на сферу управління наукою, а не власне на науку. 
Зусиллями Президента НАН України Бориса Євгеновича Патона сформовано конкурентоспроможний інтелектуальний простір Держави, розгалужену інфраструктуру знань та впливу на економічне, суспільне, культурне життя. Прокладені Патонами (батьком і сином) з академічної науки в реальне життя мости мають надвисокий запас стійкості, як і сама Академія, вдягнута ними в броню інтелекту й мудрості.
Зрозуміло, що така броня не повинна слугувати добровільній самоізоляції, утвердженню критичних настроїв без демонстрації належної позиції.
Особливо домінуючим і повсякденним серед них є твердження, що наука в сучасній Україні не запитана, що науку і науковців зневажають. Наочним свідченням чому є хоча б рівень фінансування наукової сфери.
На перший погляд, і заперечити нічим. Усе це так. Але згадаймо, шановні колеги, як ми разом лише в останній період щонайменше тричі стоячи аплодували розповідям високопосадовців (високодостойників) про те, як вони наполегливо будуть підтримувати науку. Аплодували, але не спромоглися запитати, а як, за якими лекалами, за яким планом вони збираються будувати країну. І не тільки аплодували, а й відповідно підтримували — за красиві слова. За імпровізації.
Нещодавно в газеті «Дзеркало тижня» академік В. Локтєв  справедливо критикував Верховну Раду за нерозуміння місця і ролі науки, що виявляється у мізерному її фінансуванні. І сьогодні у доповіді звучали відповідні пропозиції. Це при тому, що у складі нинішнього парламенту 12 академіків та членів-кореспондентів державних академій, 43 — доктори, 101 — кандидат, 154 лауреати почесних звань, 17 Героїв Соцпраці та України, 41 орденоносець Ярослава Мудрого, 21 генерал, не кажучи вже про «генералів» виробництва.
Але, по-перше, ми ж з вами їх обирали, а наше слово багато важить, принаймні я в це вірю, і принаймні так має бути. По-друге, і це головне — вони захищали дисертації в Україні, у тому числі в наукових установах. І переважно є науковцями — економістами та юристами.
Взагалі зазначу, майже 60% захистів дисертацій в Україні припадає на сфери економіки, права, медицини. Проте ні першого, ні другого, ні третього в Україні немає.
Отже, ми надалі не можемо і не повинні залишатися країною поблажливості, конформізму та домовленостей.
Гострий історичний виклик, перед яким ми сьогодні стоїмо, вимагає вироблення нового порядку денного для України. Надалі інстинкти нас уже не врятують. І в цьому перше слово має бути за інтелектом, за Національною академією наук. Зокрема, по-новому належить осмислити глибинні механізми розвитку людської цивілізації та наші національно-ментальні особливості.
Осмислити, щоб зробити правильні висновки, висновки для продуманої роботи.
Чи, може, ми не спроможні без спонукання, без участі в іншому державному утворенні реалізувати себе як державу? Для початку академічне співтовариство має визначитися з тим, якою воно бачить країну. І академічне співтовариство не бачить спільно, консолідовано того, якою має бути Україна. Одні кажуть, треба повернутися в лоно пострадянського простору, інші — що треба бігти не вагаючись у Європу. А мені бачиться, що Україна повинна бути на своєму місці, вона повинна жити і працювати за тими стандартами, які осмислені науковою сферою. Але ми повинні спочатку продемонструвати нашу цілісну позицію. Тоді й наука буде запитана.
Я дивлюся індекс цитування, що є одним із визначальних чинників оцінювання науковців. Шановні колеги, якщо Україна нікого не цікавить, то хто нас буде оцінювати? Можливо, представників природничих, технічних та інших наук оцінюватимуть особливо «тигри», які намагаються вирватися вперед у цьому глобалізованому світі. А кого зацікавить гуманітарна сфера, якщо Україна розглядається як «чорна діра»?
Тоді й Україна буде запитана на державно-суспільному рівні. Й усі ми перестанемо жалібно дивитися за межі України. І зосередимося на Україні, на її облаштуванні.
Академія повинна відновитись як цитадель думки та духу, перейти від оборони до активних дій. Адже вона високо здіймається над часом і суєтністю, відкрита для всіх, хто прагне примножити її міць і потугу.
Охорона та збагачення всього того, що досягнуто надлюдськими зусиллями багатьох поколінь, — найвища заслуга Бориса Євгеновича Патона.
Нелегке завдання для кожного уряду — почути Б. Є. Патона! Висока честь тому уряду, який почув Патона! В цьому — запорука успішного й динамічного розвитку України.
І в цьому поступі нам усім треба активніше долучитися до втілення щоденних настанов Президента НАН України академіка Бориса Євгеновича Патона — людини, чия присутність у цьому світі є доленосною для науки, для України.
Подарунок Борисові Патону презентує голова Сибірського відділення РАН, віце-президент РАН академік Олександр Асєєв (праворуч).
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.