На Запоріжжі з початку року працевлаштовано 22,7 тисячі осіб. Перенавчено ще майже дев’ять тисяч, приблизно стільки ж громадян відпрацювали на тимчасових та громадських роботах. 

З огляду на ці показники роботи відповідних служб зайнятості, очевидно, що регіон не пасе задніх в питанні створення і забезпечення громадян робочими місцями. Неабияким успіхом можна вважати і те, що, попри помітний спад економіки, цього року за допомогою в центри зайнятості звернулися лише на 285 осіб більше, ніж минулого. Однак цифра безробітних в області все ж доволі висока — 62,2 тисячі. Та й навантаження на одне вільне робоче місце відразу 28 претендентів (минулого року їх було лише сім) теж не додає оптимізму.

Та у департаменті соціального захисту Запорізької ОДА найголовнішою бачать проблему робочих місць з гідною оплатою і умовами праці. На жаль, із того, що сьогодні пропонують безробітним — а це приблизно 30 тисяч вакансій, 60% передбачають зарплату, нижчу від 1,5 тисячі гривень на місяць. Щодо більш, скажімо так, адекватних пропозицій, то зарплата в три тисячі гривень пропонується лише у трьох відсотках випадків. Зрозуміло, що причиною подібного стану справ найчастіше є так звана конвертна система оплати. З нею теж намагаються якось боротися. Зокрема ГУ Міндоходів у Запорізькій області під час перевірок виявило з початку року 10 тисяч офіційно не оформлених найманих працівників. Після втручання 9,5 тисячі були працевлаштовані, і відповідно, бюджет отримав з цього всього додатково майже два мільйони гривень податків.