До 80-річчя утворення Одеської області
Едуард МАТВІЙЧУК, голова Одеської обласної державної адміністрації
«Хто до майбутнього стоїть спиною, той живе в минулому»
На карті України Одеська область видається схожою на чайку, крила якої розкинулися над найсинішим у світі Чорним морем. Її називають південним намистом України. І це не заради красного слівця сказано. Час і історія щедро наділили регіон багатствами — кліматом, родючими землями, морем і озерами, буйними нивами, щиросердними працьовитими людьми. Наша область — приморський і прикордонний регіон України, розташований на крайньому південному заході країни, з територією 33,4 тисячі квадратних кілометрів і з населенням 2,4 мільйона осіб. Територією краю проходять державні кордони України з Румунією та Молдовою. На півдні Одеська область своєю окраїною виходить до Чорного моря. Довжина морських і лиманних узбереж від устя річки Дунай до Тилігульського лиману досягає 300 кілометрів. Регіон є частиною морського фасаду України. Він розташований на перетині найважливіших міжнародних водних шляхів: Дунайський водний шлях після завершення будівництва в 1992 році каналу Дунай—Майн—Рейн є найкоротшим виходом із країн Європи в Чорне море, далі — в Закавказзя, Середню Азію, на Близький Схід; річка Дністер зв’язує регіон із Молдовою, а Дніпро — з Центральною Україною і Білоруссю.
Геополітичне положення Одеської області обумовлено і вигідним транспортно-географічним розміщенням, і зростаючою активізацією її участі у великих європейських міжрегіональних організаціях — Асамблеї Європейських Регіонів і Співдружності Придунайських Країн. Будучи частиною морського фасаду країни, Одещина значною мірою сприяє активній участі України в роботі країн—членів Чорноморського Економічного Співробітництва (ЧЕС).
Поряд із досить вигідним транспортно-географічним розташуванням, область має сприятливі умови, що загалом формують високий природно-ресурсний потенціал регіону. Головне її природне багатство — земельні ресурси, які представлено переважно чорноземними ґрунтами з високою природною родючістю. У поєднанні з теплим степовим кліматом вони формують високий агропромисловий (сільськогосподарський) потенціал регіону. В області більш як 2,5 мільйона гектарів сільськогосподарських угідь, у тому числі понад 2 мільйони гектарів ріллі, понад 80 тисяч гектарів виноградників і садів. Клімат краю, особливо в південній частині області, посушливий. Тому тут майже 10 відсотків оброблюваних земель зрошують. Тепле море, лікувальні грязі, мінеральні води, морські пляжі створюють винятково високий рекреаційний потенціал Одещини. У низов’ях великих річок (Дунай, Дністер) і лиманів, на морських узбережжях і в шельфовій зоні розташовані цінні й унікальні природні комплекси, водно-болотні угіддя, екосистеми, які формують високий біосферний потенціал регіону, що має національне й міжнародне глобальне значення.
Економіка краю відіграє помітну роль у господарському комплексі України. Область виконує такі функції:
— є головним морським зовнішньоторговельним виходом країни;
— обслуговує міжнародні транзитні грузо- і пасажиропотоки, виконує найважливіші транспортно-розподільні функції на національному й міжнародному рівнях;
— є провідним регіоном України за рівнем розвитку морегосподарського комплексу та галузей, пов’язаних із використанням ресурсів моря і світового океану;
— вона — один із найперспективніших регіонів України з розвитку зовнішньоекономічної діяльності, спільного підприємництва, формування спеціальних (вільних) економічних зон;
— має значний науково-технічний і проектно-конструкторський потенціал, є центром підготовки кадрів, а також здійснення науково-технічної, інформаційної, інноваційної та інвестиційної діяльності регіонального й національного масштабу;
— є одним з найперспективніших рекреаційних районів приморського типу;
— виділяється як важливий регіон інтенсивного сільського господарства з високою часткою зрошуваного землеробства та індустрією переробки сільськогосподарської продукції;
— є одним із центрів машинобудування, легкої та хімічної промисловості регіонального й національного масштабу;
— виділяється завдяки наявності великих об’єктів природно-заповідного фонду регіонального, національного та міжнародного масштабу. У неї хороші перспективи для розвитку біосферно-природоохоронного сектору економіки. Водночас на сьогоднішній день має низку серйозних проблем природоохоронного та екологічного характеру, що потребують невідкладного рішення.
Доріг без крутизни не буває
— Одеська область посіла в 2011 році друге місце серед регіонів України за темпами приросту площі введеного в експлуатацію житла. — наголошує голова Одеської обласної держадміністрації Едуард Матвійчук. — Крім того, стосовно загального обсягу будівництва регіон посів третє місце в Україні після Києва та Київської області. Загалом торік тут було введено в експлуатацію понад 790 тисяч квадратних метрів житла. Для порівняння: в 2010-му ці показники в області були значно менші — лише 124 тисячі квадратних метрів. За даними статистики, із загальної площі введеного в експлуатацію житла більшість становила площа квартир, значно менша частка забудови — це гуртожитки, реконструйоване й розширене житло вторинного ринку.
Якщо будівництво кипить — життя налагоджується. Люди вірять владі, котра основні зусилля спрямовує на поліпшення якості їхнього життя. Незважаючи на складну економічну ситуацію, влада намагається суворо виконувати поставлені перед собою завдання з підвищення соціального добробуту людей. Домогтися таких гарних показників дає змогу грамотний розподіл бюджетних коштів.
Об’єднавчою основою для регіону став «Народний бюджет», котрий скептики і його супротивники вже не називають «так званий народний бюджет». Тому що й вони повірили в його життєву силу. Як повірили в нього сотні тисяч жителів області.
Завершено перший етап реалізації програми «Народний бюджет». Зміст цього етапу — діалог з людьми, під час якого лише за п’ять місяців було проведено понад 600 народних зборів. Почався другий, складніший етап цієї ініціативи — виконання тих обіцянок, які дала обласна влада. Результатом цієї роботи стала реальна участь жителів Одеської області в житті регіону і країни. Ми, влада, повинні навчитися слухати і чути людей і тоді вони стануть прихильниками реформ і перетворень, що відбуваються у нас у країні. Одеська земля завжди славилася талантами. Саме тому ініціатива «Народний бюджет» стосується всіх сфер життя людей: «Народний бюджет» — це конституція життя Одеського регіону, що визначає взаємини між владою і людьми.
Що дасть виконання «Народного бюджету» територіальним громадам області? Взяти, приміром, Біляївський район.
У 2012 році у ньому в рамках «Народного бюджету», а його визначено у 16 мільйонів гривень, побудують три нові дитячі садки, крім того, буде реконструйовано санвузли у школах. 4,3 мільйона гривень становив бюджет розвитку Ізмаїльського району, ще мільйон — бюджети розвитку ізмаїльських сіл. Ці кошти витратять на ремонт дитячих садків, шкіл, установ охорони здоров’я.
За інформацією голови Комінтернівської районної державної адміністрації Івана Марзака, бюджет розвитку району вдалося збільшити із п’яти, як передбачалося раніше, до чотирнадцяти мільйонів гривень. Ці кошти буде витрачено на ремонт школи в Новій Дофінівці, на облаштування водопостачання сіл, на створення гінекологічного відділення в центральній районній лікарні. А загалом «Народний бюджет» у Комінтернівському районі становитиме 47 мільйонів гривень. У різних районах Одеської області в 2012 році за рахунок коштів бюджетів розвитку побудують, відремонтують, оснастять різні потрібні людям об’єкти.
«Народний бюджет працюватиме не лише в 2012 році. Уже восени відбудуться нові народні сходи й буде обрано ті об’єкти, над якими область працюватиме вже в 2013-му. Це і є те формування бюджету знизу, про яке так довго говорили. «Народний бюджет» — це не разова акція, це всерйоз і надовго.
Щодня — крок уперед
— Сьогодні багато хто каже і про кризу, і про те, що грошей немає — розповів «Голосу України»  Едуард Матвійчук. — Однак в умовах кризи за минулий рік область продемонструвала чудові показники зі зростання заробітної плати. У середньому в регіоні зарплата збільшилась на 800 гривень, а в місті Одесі — на 1000. У нас величезний потенціал нереалізованих можливостей. І якщо керівники на місцях сумлінно ставитимуться до своєї роботи й виявлятимуть ініціативу, то Одеська область рухатиметься вперед величезними темами, а жителі регіону не відчують на собі ніяких економічних криз.
Едуард Матвійчук навів ще кілька цифр, що характеризують економічний і соціальний розвиток Одеської області.
За цінами на чотирнадцять із двадцяти семи найменувань соціально значущих продовольчих товарів Одещина перебуває серед лідерів, демонструючи одні з кращих результатів у країні. Посилаючись на дані головного управління статистики в Одеській області, керівник регіону відзначив, що, наприклад, цукор і гречана крупа тут — найдешевші в Україні. А, наприклад, за ціною на капусту область посідає передостаннє, 26-те місце. Крім того, одними з найдешевших є показники ціни на хліб, яйця, соняшникову олію та рис.
Стабілізація цін на основну групу продовольчих товарів — результат планомірної роботи обласної влади. Ну а завтрашній день прямо пов’язаний з інвестиційними потоками в розвиток регіону. До початку 2012 року загальна сума зарубіжних інвестицій (з початку інвестування) в економіку краю досягла 
1 мільярда 490,9 мільйона доларів — з урахуванням курсової різниці.
Зокрема, обсяг прямих інвестицій становив 
1 мільярд 221,7 мільйона доларів. Сума кредитів і позик, зобов’язань стосовно торговельних кредитів та інших зобов’язань перед прямими інвесторами-нерезидентами — 269,2 мільйона доларів. За весь час інвестування зроблено вкладення в 1204 підприємства регіону.
Найбільшу зацікавленість іноземних інвесторів спричинили компанії, що спеціалізуються на додаткових транспортних послугах, будівництві, фінансовій діяльності, виробництві напоїв і харчових продуктів, операціях з нерухомістю, оренді, інжинірингу й наданні послуг підприємцям, оптовій торгівлі й посередництві в ній.
Водночас загальна сума інвестицій (також з по-чатку інвестування), вкладених підприємствами Одеського регіону в зарубіжну економіку, становила 36 мільйонів доларів — з урахуванням курсової різниці. Пріоритетні сфери — транспорт і зв’язок.
*** 
Одеська область — край багатонаціональний. 48 відсотків неукраїнських етнічних груп — болгар, молдован, румунів, гагаузів — компактно проживають у регіоні. І недарма область називають лабораторією національного досвіду. Тут дружба — звичай, а братерство — закон. Саме вони дають змогу жителям краю впевнено дивитися в завтрашній день. А він, судячи з тих рубежів, які намітила Одеська область на найближчі 10 років, буде успішний.
 
Одеська область.
Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА та Олександра МИРОШНИЧЕНКА.
Судна зі 120 країн світу, що заходять до Одеси, перший зустрічає дзвін — символ морського братерства.