На Волині працівниками обласного управління водних ресурсів спільно з управлінням МНС в області проведено перевірку готовності районів до пропуску льодоходу та повеневих вод. І хоча запаси вологи у ґрунті цієї зими значно менші, ніж попередньої, а сніговий покрив не перевищує двадцяти сантиметрів, ситуацію можуть різко змінити кілька сильних снігопадів або щедрих дощів. Тож в області відповідально готуються до весняного водопілля.
В Любешівському районі, який розташований у межиріччі Прип’яті і Стоходу та найбільше потерпає від повеней, на випадок надзвичайних ситуацій вже створено аварійні бригади, підготовлено техніку, проведено інструктажі та навчання працівників районного управління водного господарства та рятувальників, укладають договори на постачання мішків для піску, щебеню і бутового каменю.
 
Увага звертається на ті місця, де дамби підточені бобрами, популяція яких на Волині за останні роки дуже зросла, що становить велику загрозу ґрунтовим гідроспорудам. І ще одна важлива деталь: у районі майже всі осушувальні системи польдерні. Тобто вони захищені дамбами, а воду з них відкачують 16 насосних станцій. На сьогодні із 59 змонтованих на них насосів 19 ще потребують ремонту. Щоб повністю впоратися з цими роботами, треба 150 тисяч гривень, а їх у водників немає. В попередні роки виручала обласна влада. Як буде цього року, поки що невідомо.
Тим часом проблеми з підтопленням можуть виникнути в селах Велика Глуша, Ветли, Деревок, Щитинь, Великий Курінь, де внутрішньогосподарська меліоративна система через замуленість не встигає скидати в магістральні канали талі та дощові води. Тож хотілося б, щоб уряд виділив на відновлення мережі гроші з резервного фонду.
Фото автора.
Учасники рейдової бригади перевіряють готовність насосної станції поблизу села Хоцунь.