Киянин Кирило Д. перебував у СІЗО близько чотирьох років. Нині його виправдали, однак він і досі боїться потрапити за грати. Хлопець стверджує: правоохоронці звинуватили його у вбивстві, якого він не скоював. Однак слідство не зважало на алібі та велику кількість доказів непричетності до злочину. А прокуратура вимагала для нього 15 років позбавлення волі. Втім, він до останнього вірив, що зможе довести свою правоту.

Усе почалося 27 січня 2008 року. Кирило разом із другом йшли по вулиці Салютній. Назустріч їм біг темношкірий хлопець і щось кричав.

— Спочатку нам здалося, що він п’яний. Однак несподівано він упав, — розповідає «Голосу України» Кирило. — Коли ми підбігли, біля нього вже стояли люди. Разом із двома чоловіками ми донесли незнайомця до найближчої лікарні. Майже одразу приїхали правоохоронці. Вони забрали нас до райвідділу міліції. Там ми дали свідчення, і нас відпустили.

Утім, усе тільки починалося. Як стало відомо пізніше, громадянин Республіки Конго помер у лікарні від численних ножових поранень. А справа набула міжнародного розголосу через расистське підґрунтя. Кирила декілька разів викликали в міліцію давати свідчення. Зі слів хлопця, на останньому допиті йому надягли наручники і звинуватили у вбивстві.

— Я слідчих переконував, що нікого не чіпав, намагався лише допомогти. Однак вартові порядку навіть не хотіли слухати. Потім почали катувати мене. Викручували ноги й руки і сильно били. Побиття тривало декілька годин. Знущань не витримав і сказав міліціонерам, що напишу все, що їм потрібно. Під диктовку слідчого написав явку з повинною, — сказав він.

Зі слів постраждалого, свідки слідства спочатку обмовили його. Але в суді всі вони розповіли, що їх змусили давати хибні свідчення. 7 лютого Шевченківський районний суд виправдав Кирила і випустив на свободу. Однак прокуратура Києва з таким рішенням не погодилась і подала зустрічну апеляцію.

Прокуратура міста Києва:

«...Не дивлячись на те, що в судовому засіданні досліджено надані прокурором докази причетності громадян до скоєння злочину, судом 07.02.2012 року винесено виправдувальний вирок. Не погоджуючись із ним, прокуратурою столиці оскаржено його до Апеляційного суду міста Києва».

На жаль, такі випадки в країні не поодинокі. Інший киянин, Сергій К., теж є жертвою правоохоронців. Після перебування у міліції він став інвалідом. Його жорстоко побили, коли допитували у зв’язку з підозрою у крадіжці мобільного телефону. Однак злочину хлопець не скоював. Принаймні про це стверджує його мати Зоя К. З її слів, нині Сергій у слідчому ізоляторі.

За інформацією Української Гельсінкської спілки з прав людини, в країні кожні 40 секунд хтось піддається насильству в міліції. Так, у період з 2005 по 2009 правоохоронці катували близько 1,3 млн. осіб. Тільки в 2011 році ця цифра досягла майже мільйона осіб.