Внесені урядом зміни до тендерного законодавства фактично відміняють конкурсність та публічність під час проведення державних закупівель. Про це під час брифінгу заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Зокрема, йдеться про проект закону про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності. Говорячи про цей документ, парламентарій зауважив, що розмови про корупцію у тендерному законодавстві ведуться давно, але такого дива ще не бачив.
За його словами, законопроект передбачає те, що уряд може дати спеціальні або ексклюзивні права будь-якій структурі для непроведення тендерних закупівель в будь-якій сфері економічної діяльності. Тобто на підставі рішення органу державної або місцевої влади закривається від публічності і від тендерних процедур закупівля за бюджетні кошти.
Крім того, зауважив М. Томенко, вперше в історії тендерних закупівель дається право закупати нафту, нафтопродукти, теплову енергію, природний газ та ін. лише в одного учасника. «Тобто вся сфера енергетичної галузі виводиться із прозорої конкурсної системи тендерних закупівель», —підкреслив він.
Якщо законопроект ухвалять, зазначив народний обранець, то вся сфера економічних відносин, де витрачаються найбільші державні кошти, перейде у процедуру закупівлі в одного учасника і фактично засекречуватиметься від громадськості.
За словами заступника Голови Верховної Ради, головне науково-експертне управління парламенту каменя на камені не залишило від цього законопроекту. Отже, наголосив М. Томенко, під час його розгляду у першому читанні опозиція переконуватиме більшість не бути співучасниками злочину, адже корупційна схема використання бюджетних коштів, запропонована урядом в цьому документі, є цілком очевидною.