Доки Центрвиборчком не оголосив остаточних результатів виборів, представники Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту» та «Самопомочі» продовжують консультації щодо створення парламентської коаліції та формування уряду. Чергове засідання робочої групи має відбутися сьогодні, участь у ньому візьмуть і представники Радикальної партії та, можливо, «Батьківщини».
 Щоправда, поки що на запитання про конкретні домовленості, члени робочої групи здебільшого відповідають правильними, але загальними фразами про те, що коаліційна угода повинна містити чіткий план дій та терміни його реалізації, а також що головним під час формування уряду мають бути не партійні квоти, а професіоналізм кандидатів на посади міністрів. Тож маємо лише деяку ясність, що на посаду Прем’єр-міністра пропонуватимуть кандидатуру Арсенія Яценюка.
А ще між «Народним фронтом» та Блоком Петра Порошенка триває заочна дискусія про те, кого усе-таки треба вважати переможцем виборчих перегонів. Бо після заяви А. Яценюка, що «Народний фронт», отримавши перше місце на виборах, згідно з європейською практикою зобов’язаний розпочати формування коаліції, аналогічні твердження пролунали і з вуст представників Блоку Петра Порошенка. Зрештою, у вівторок сам Президент у своїй заяві зазначив, що Блок Петра Порошенка отримав найвищий кредит довіри на виборах, оскільки від нього за партійним списком та в округах обрано 132 народні депутати. «Це значно більше, ніж від будь-якої іншої політичної сили. «Народний фронт», який став другим за кількістю мандатів, «Самопоміч», що фінішувала третьою, Радикальна партія і «Батьківщина», котрі подолали п’ятивідсотковий бар’єр, — усі вони разом мають стати учасниками проєвропейської коаліції», — сказав він. Водночас П. Порошенко зауважив, створювати коаліцію -це не робота Президента: «В європейській практиці ініціатива у формуванні коаліції належить тій політичній силі, яка набрала найбільшу кількість депутатів на виборах. Я впевнений, що Блок Петра Порошенка з цим завданням гідно впорається».
Президент нагадав, що запропонував майбутній фракції партії Блок Петра Порошенка підтримати кандидатуру Арсенія Яценюка на посаду глави нового уряду, однак при цьому принциповим є спільне узгодження європейського зразка коаліційної угоди, проект якої фракція вже запропонувала партнерам та суспільству.
«Європейській політичній культурі притаманні дуже детальні коаліційні угоди, де план дій розписаний ледве чи не поденно. Коаліційна угода — це контракт коаліції з країною. Він не може бути коротким папірцем на три сторінки», — сказав П. Порошенко та послався на свою розмову з німецьким канцлером Ангелою Меркель, котра сказала, що «чим товще угода, тим довше працює коаліція».
Говорячи про склад нового Кабінету Міністрів, Президент наголосив, що він потребує повного оновлення, звільнення від непрофесіоналізму та корупційних пут партійно-квотного принципу. «Він має формуватися винятково на професійній основі. І почати, нарешті, впроваджувати реформи, спираючись на парламент, оновлений більш як наполовину», — підкреслив П. Порошенко.
Цю само думку підтримує один з лідерів Блоку Петра Порошенка — Володимир Гройсман, котрий в ефірі одного з телеканалів розкритикував квотний принцип формування нинішнього Кабінету Міністрів, внаслідок чого деякі посади у виконавчій владі заповнювалися «багном та болотом». Також він переконаний, що новообрана Верховна Рада ще до кінця цього року повинна ухвалити рішення про децентралізацію влади та скасувати депутатську недоторканність. «Те, чим я опікувався в уряді й опікуюся сьогодні -це питання децентралізації. Пакет законопроектів готовий, але, на превеликий жаль, парламент, що відходить, не спромігся їх ухвалити. Я переконаний, що новий парламент має взяти на себе зобов’язання і ще до Нового року провести децентралізацію влади, а також зняти недоторканність із народних депутатів», — сказав В. Гройсман та висловив переконання, що це дасть змогу сформувати професійну владу.
Не вдаватися до квотного принципу поділу портфелів закликав ще один представник Блоку Петра Порошенка Олег Барна. «Я закликаю новообраних народних депутатів не заходити у гниле болото партійного шулерства та квотування, а служити народу. Я звертаюся до всіх чиновників вищого рангу нашої держави, щоб, приходячи на свої посади у теплі крісла по вулиці Грушевського та Інститутській, вони пам’ятали, що за право сидіти в цих кріслах заплачено кров’ю цвіту нації нашої держави», — сказав О. Барна під час прес-конференції та висловив переконання, що тільки єдність народу, парламенту і Президента дозволить не допустити повторення попередніх помилок.
Представник «Народного фронту» В’ячеслав Кириленко, коментуючи понеділкове засідання робочої групи, зазначив, що його учасники підтвердили запрошення до коаліції двом іншим політичним силам — «Батьківщині» і Радикальній партії, а також остаточно узгодили, що в коаліції за жодних обставин не буде Опозиційного блоку, народних депутатів, які голосували за закони 16 січня, та членів фракції Партії регіонів 2007—2012 років. Стосовно формування уряду, то В. Кириленко зазначив, що, швидше за все, на посаду прем’єра буде висунуто кандидатуру А. Яценюка. «Після цього кандидат на посаду Прем’єр-міністра вносить кандидатури (на посади міністрів. — С. К.) на обговорення парламентської коаліції, громадськості та всього суспільства», — сказав він та підкреслив, що не буде так, що до нового парламенту «вкинуть» прізвища та їхні декларації й депутати одразу голосуватимуть за ці кандидатури. «Прізвища буде названо заздалегідь, а оскільки ми всі суб’єктивно оцінюємо, то громадськість та експерти проаналізують кожне запропоноване прізвище, і ті кандидатури, які викликатимуть заперечення, скажімо, через непрофесіоналізм, будуть відхилені та запропоновані інші кандидатури», — запевнив В. Кириленко.
Що стосується «Батьківщини», то її представники запевняють, що готові доєднатися до коаліції та що взамін не вимагають якихось посад. Зокрема, кандидат у народні депутати від «Батьківщини» Ігор Крулько вважає, що нині вперше в історії України є можливість створити проєвропейську та проукраїнську більшість не із 226, а з понад 300 голосів. Але це можливо лише за умови, що коаліція базуватиметься не на двох, а на п’яти демократичних політичних силах.
Якнайшвидше завершити формування коаліції закликав і заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря. «Швидке і прозоре формування коаліції, початок роботи Верховної Ради та ухвалення законів, на які очікує українське суспільство, насамперед скасування депутатської недоторканності та позаблокового статусу України — це найкраща відповідь на нелегальні вибори в «ДНР» та «ЛНР», — сказав він.
Учора до обговорення коаліційної угоди уже долучилася Радикальна партія. Щоправда, про це повідомив представник Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук. За його словами, вже отримано письмові пропозиції від Радикальної партії щодо тексту коаліційної угоди. «Відповідно, до робочої групи вже у четвер, коли відбудеться наступне засідання, долучаться й представники Радикальної партії», — сказав В. Ковальчук.