ТОВ «Карпатнафтохім» продовжить угоду про співпрацю з Івано-Франківською областю на 2012 рік
 
«Голос України» вже писав про те, що у грудні 2010 року набула чинності Угода про співробітництво між Івано-Франківською обласною держадміністрацією та російською нафтовою компанією «ЛУКОЙЛ». Нагадаємо, що на території Прикарпаття, в місті Калуші, працюють два дочірні підприємства «ЛУКОЙЛу» — ТОВ «Карпатнафтохім» і ПрАТ «ЛУКОР». Компанія взяла на себе зобов’язання через них сприяти соціальному розвитку Прикарпатського регіону та безпосередньо міста Калуша. Як дотримує вона свого слова? В яких сферах і як саме допомагає регіону?
Рятувальний круг для Льодового палацу
Як повідомив голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, у рамках Угоди про співпрацю ВАТ «Нафтова компанія «ЛУКОЙЛ» на соціальні потреби Прикарпаття у 2011 році виділила понад 4 мільйони гривень. Із них 720 тисяч гривень пішло на підтримку функціонування Льодового палацу в Калуші. По суті, своєю фінансовою допомогою нафтова компанія зберегла цю унікальну спортивну споруду для мешканців міста і передусім для дітей. Було погашено борги Льодового палацу за спожиту електроенергію (148 тис. грн.), побудовано нову підстанцію і прокладено кабельну лінію з електропостачання, що забезпечило його нормальну роботу.
Загалом присутність на теренах краю НК «ЛУКОЙЛ», мабуть, найбільше відчуває спорт, особливо дитячий. Торік на його розвиток нафтохіміки не пошкодували 550 тисяч гривень. Кошти було спрямовано на зміцнення матеріально-технічних баз спортивних шкіл і клубів області. Зокрема, вони пішли на організацію навчально-тренувальних занять та проведення футбольного чемпіонату області серед дівчат, функціонування дитячої хокейної команди «Білі ведмеді», забезпечення участі футбольного клубу «Нафтохімік» у чемпіонаті України з жіночого футболу, а калуських боксерів — у міжнародному турнірі, присвяченому Міжнародному дню дітей.
Півмільйона для коледжу
Як кажуть, сам Бог велів ТОВ «Карпатнафтохім» піклуватися про рівень фахівців для нафтохімічних підприємств Калуша. Базовим навчальним закладом для їхньої підготовки уже 50 років є Калуський політехнічний коледж. Його учні проходять на «Карпатнафтохімі» практику, а молоді викладачі — стажування. У свою чергу керівництво та спеціалісти підприємства беруть участь у захисті дипломних проектів випускників, науково-технічних семінарах, конференціях і взагалі всіх важливих подіях навчального закладу. Компанія розуміє, як багато залежить від кадрів, і торік спрямувала 500 тисяч гривень на поліпшення матеріально-технічної бази коледжу. За них зроблено капітальний ремонт лабораторії хімії із заміною електричних мереж, водопроводу, вентиляції, придбано сучасне устаткування і меблі. У результаті, як стверджує директор закладу Петро Гринькевич, завдяки фінансовій підтримці нафтохіміків коледж може похвалитися, що має одну з кращих матеріально-технічних баз в Україні.
Нафтохіміки житимуть у найкращому мікрорайоні
У Калуші свого часу сталася пожежа в Будинку культури. Ця будівля є пам’яткою архітектури і має велику культурну та історичну цінність для прикарпатців. Компанія «ЛУКОЙЛ» виручила і тут. На відновлення первісного вигляду будинку вона торік виділила понад 1,1 мільйона гривень. Ще близько півмільйона спрямовано на реконструкцію і благоустрій найбільш населеного нафтохіміками мікрорайону Калуша на вулиці Пушкіна. Зокрема, в парку нафтохіміків планується спорудження пам’ятного знаку ВАТ «ЛУКОЙЛ», дитячого майданчика із встановленням казкових героїв із творів Олександра Пушкіна, фонтану. Буде висаджено декоративні дерева, встановлено нові ліхтарі. Компанія поставила за мету зробити цей мікрорайон найкращим у місті. Крім того, за кошти калуських нафтохіміків проведено ремонт сцени в міському парку культури і відпочинку імені Івана Франка. Також фінансову допомогу на розв’язання нагальних соціально-економічних проблем (загалом близько 700 тис. грн.) отримали Калуська міська рада та Калуська і Рожнятівська районні ради.
Прикарпаття може розраховувати на сім мільйонів гривень
Доповнення до Угоди про співпрацю між Івано-Франківською ОДА та НК «ЛУКОЙЛ», що конкретизують напрями діяльності на 2012 рік, нещодавно обговорювали під час спільної прес-конференції голови ОДА Михайла Вишиванюка та генерального директора ТОВ «Карпатнафтохім» Сергія Чмихалова. За словами голови ОДА, компанія «ЛУКОЙЛ» та її підприємства в Калуші цьогоріч планують інвестувати в соціально-економічний розвиток краю сім мільйонів гривень! Три з них передбачається виділити на розвиток дитячо-юнацького хокею (з перспективою виступу однієї з команд у першості України) та подальшу підтримку функціонування Льодового палацу, який обласна рада прийняла в комунальну власність. Для ефективного використання цих коштів, повідомив Михайло Вишиванюк, створено робочу групу, яка розробить програму розвитку хокею в області. Головне завдання її — охопити хокеєм якомога більше дітей та молоді і в майбутньому створити професійну хокейну команду.
У театрі нарешті буде тепло?
Не припинятиметься з боку нафтохіміків і допомога дитячим спортивним школам та клубам області. Фінансова підтримка також піде на зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів, зокрема Калуського політехнічного коледжу (500 тис. грн.), завершення ремонту концертної зали (1,5 млн. грн.) та благоустрою мікрорайону на вулиці Пушкіна. Передбачено також мільйон гривень виділити для здійснення проектних робіт та будівництва котельні для Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка. Це великий подарунок для наших глядачів та акторів. Адже в ці дні в театрі — плюс вісім градусів. Люди сидять на виставах у шубах. А на посинілих від холоду акторів, які виступають на сцені в легкому одязі, лячно дивитися.
У «Карпатнафтохім» інвестують 60 мільйонів доларів
Щодо самого «Карпатнафтохіму», то в нього теж великі плани розвитку.
— Торік компанія «ЛУКОЙЛ» інвестувала в розвиток нашого виробництва 33 мільйони доларів — зазначив Сергій Чмихалов. — Ми запустили виробництво полівінілхлориду. А в березні плануємо вивести на повну потужність цех із випуску виробів із ПВХ. Передусім випускатимемо віконні рами. Загалом усі виробники на території Калуша та області можуть робити вікна з калуського ПВХ, котрий якісніший і дешевший, ніж імпортний. Можна також встановити пільгові ціни на калуський профіль і виробляти з нього вікна для бюджетних організацій та житлових будинків. Також ПВХ нині пішов на Калуський завод з виробництва труб. Цьогоріч, — поділився планами Сергій Вікторович, — хочемо ще провести капітальний ремонт діючих виробництв, розпочати будівництво власної котельні на території заводу, продовжувати досліджувати Верхньострутинське родовище кам’яної солі.
За його словами, загальний обсяг інвестицій на ці всі заходи становитиме понад 60 мільйонів доларів.
ОДА: головне — не перешкоджати
Угода, як відомо, дво-стороння. Які зобов’язання бере на себе Івано-Франківська облдержадміністрація? І чи задоволена нафтова компанія «ЛУКОЙЛ» співпрацею з нею?
Генеральний директор ТОВ «Карпатнафтохім» Сергій Чмихалов зазначив, що нафтохіміки постійно відчувають цілковиту підтримку з боку облдержадміністрації в реалізації їхніх інвестиційних проектів і програм. А голова ОДА Михайло Вишиванюк наголосив: головний обов’язок влади — не заважати, не ставити, так би мовити, палиці в колеса і робити якісь штучні перепони підприємству. Адже на «Карпатнафтохімі» нині працюють 3,5 тисячі людей. Ще стільки ж — автомобілісти, транспортники, ремонтники, будівельники тощо — зайнято на підприємствах, що його обслуговують. Середня зарплата працівників «Карпатнафтохіму» торік становила 3,5 тисячі гривень. До кінця нинішнього року, за словами Сергія Чмихалова, її планується підвищити до 4,5 тисячі гривень. «Сім тисяч робочих місць для Калуша, — підкреслив Михайло Вишиванюк, — лише одне це заслуговує на нашу вдячність і всіляку підтримку».
— Біда лише, — дорікнув він, — що чим краще йдуть справи, тим декому недобре стає. І закликав політиків не заробляти дивіденди на темі «москалів», а пам’ятати, що завдяки їм поповнюється бюджет, створюються додаткові робочі місця, люди отримують пристойні заробітні плати.
Івано-Франківська область.
Сергій Чмихалов (ліворуч) і Михайло Вишиванюк задоволені співпрацею і досягнутими домовленостями на 2012 рік.
Фото автора.