По-перше, це гарантоване законом медичне обслуговування, включаючи оздоровчі путівки. По-друге, щорічне виділення кожній шахтарській родині 5,9 тонни вугілля. По-третє, перерахунок регресу (виплата при втраті працездатності) відповідно до щомісячної інфляції. Про це під час прес-конференції в «ГолосUA» повідомив голова Координаційної ради шахтарських інвалідських, ветеранських організацій Юрій Хохлов.
«Сьогодні склалася така ситуація, що розмір виплати, яку отримують шахтарі-інваліди, в рази менша, ніж нинішня зарплата їхніх працюючих колег. Ми вимагаємо, щоб ці суми були перераховані, знову ж таки, у відповідності до закону», — наголосив він.
У свою чергу народний депутат від фракції КПУ Спиридон Кілінкаров упевнений, що влада буде вимушена хоча б частково виконати ці вимоги. За його словами, відчиняють тим, хто стукає. «А шахтарі не просто постукали — вони відкрили двері, увійшли та зажадали те, що належить їм по праву», — зауважив політик. 
Він упевнений: шахтарі достатньо рішучі та сильні люди, тому навіть без допомоги народних депутатів вони зможуть захистити і себе, і свої права.
Нагадаємо, напередодні на з’їзді Ради незалежних профспілок вугільної галузі шахтарі заявили, що у разі невиконання владою обіцянок вони можуть провести загальноукраїнський страйк і почати його з маєтків міністра соціальної політики Сергія Тігіпка та міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка.