Комітет з питань соціальної політики та праці розглянув проект Трудового кодексу в повторному другому читанні та рекомендував до розгляду в парламенті порівняльну таблицю.

Робота над цим «багатостраждальним» документом триває уже дев’ять років, і ми досі живемо за Кодексом законів про працю ще від 1971 року. Після ухвалення парламентом проекту Трудового кодексу в другому читанні в комітеті було створено робочу групу, надійшло 1269 пропозицій, 519 поправок враховано. Однак найсуперечливішими залишаються норми, щодо яких інтереси роботодавців та найманих працівників кардинально відрізняються. Скажімо, щодо тривалості робочого дня, порядку прийому та звільнення з роботи, визначення посадових обов’язків, оплати праці тощо.

Перед початком засідання комітету на вулиці вишикувався пікет противників законопроекту, котрі вбачають у ньому наступ на права працюючих. Конфедерація роботодавців та профспілки звернулися до комітету з проханням відкласти розгляд законопроекту до 15 березня, щоб узгодити суперечливі позиції. У тому числі й з урядом, адже віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко перебував у відпустці. Голова Комітету Василь Хара наполягав не зволікати з розглядом документа, потреба в ухваленні якого вже перезріла, а його заступник Ярослав Сухий пропонував дослухатися до пропозицій роботодавців та профспілок, щоб ретельніше доопрацювати законопроект і «не завалити» його під час голосування в сесійній залі. «Усі без винятку нині чинні норми трудового законодавства щодо захисту прав найманих працівників є в цьому законопроекті, — сказав В. Хара. — Ми на 100% дотрималися норми 22-ї статті Конституції — при ухваленні нових законів не допускати звуження обсягу існуючих прав і свобод». «Коли Україна перебуває у перехідному періоді й виникає напруга в суспільстві, то треба дуже зважено підійти до ухвалення нового Трудового кодексу», — наголошував Ярослав Сухий. Представники опозиції вважають, що кодекс більше відображає інтереси олігархів, а не трудящих. Однак за пропозицію відкласти розгляд законопроекту до березня проголосували лише троє членів комітету.

Водночас деякі депутати не виключають і такий сценарій: нинішній варіант Трудового кодексу очікуватиме президентське вето, і до парламенту буде внесено новий, ще більш «ліберальний» законопроект, у якому інтереси найманих працівників будуть ще більше ущемлені.

Остаточне рішення щодо проекту Трудового кодексу буде політичне — і з боку Верховної Ради, і Президента.

Новації проекту трудового кодексу:

 При ліквідації юридичних осіб та створенні на їх базі нових встановлено правило правонаступності трудових відносин

 Новий власник підприємства приймає не лише активи, а й пасиви, в тому числі й заборгованість із зарплати

 Обов’язок роботодавця поважати честь і гідність працівників та відшкодувати моральні збитки у разі приниження, образи працівника

 При прийомі на роботу має бути чітко визначено перелік обов’язків працівника

 Можливість продовження сезонного трудового договору

 Першочерговість виплати зарплати за рахунок коштів, які надходять до каси чи на рахунок роботодавців

 Посилення відповідальності за затримку зарплати

 Вихідна допомога при звільненні з роботи залежно від стажу роботи (до 5 років — у розмірі середньомісячної зарплати, до 10 років — двомісячної зарплати, понад 10 років — тримісячної зарплати)

 Понадурочні години роботи (не більше 120 годин на рік) оплачуються в потрійному розмірі

 Визначено трудові відносини за участю іноземних роботодавців та працівників.

Заступник голови комітету Ярослав Сухий, голова комітету Василь Хара.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.