Після зливи критики в закордонних ЗМІ наша влада взялася за проблему з собаками-волоцюгами. Зоозахисні організації Британії та США заявили, що готові допомогти. В Києві побували представники Товариства захисту тварин США, Всесвітнього товариства захисту тварин та Naturewatch. Щоправда, благі ініціативи видаються дещо кумедними: за словами іноземних експертів, наших ветеринарів збираються вчити, як правильно стерилізувати собак. Ці товариства працюють зі столичною владою вже 15 років. На запитання про результати один із керівників відповів: «Чесно кажучи, багато невиконаних обіцянок».
Нагадаємо: торік у листопаді британська Naturewatch та міністр екології Микола Злочевський підписали договір про гуманні методи скорочення кількості безхатніх собак і побудову притулків до Євро-2012. Нині закордонні експерти сказали, що «Євро» — просто ще один привід нагадати нашій владі про проблему. І визнали, що з боку європейських країн на нас був «певний тиск».
— Ідеться тільки про консультації, ми не пропонуємо жодної фінансової допомоги, — пояснив керівник Naturewatch Джон Руейн.
Міжнародний експерт із контролю кількості тварин Брайан Фолкнер додав: «підкидати грошенят» нам не будуть, бо сумніваються, чи витрачалися б кошти цільово. Пропонують тренінги для ветеринарів та ловців собак, керівників притулків тощо. Представники КМДА на прес-конференції так і не з’явилися. Мимоволі згадалося: «Не вчіть мене жити, краще допоможіть матеріально».
Добродії поділилися своїм баченням проблеми. На думку Брайана Фолкнера, треба прийняти закон про розведення собак та освітні програми: змалечку вчити дітей, як ставитися до тварин і дбати про них. А ще — зрозуміти, звідки беруться пси-безхатьки.
— Люди викидають і гублять собак. Вони самі створюють цю проблему. Програма з контролю кількості має містити багато прийомів. Колись тварин ловили і вбивали. Це не спрацювало. Ловити і тримати в притулках — дуже дорого. Метод «відлов—стерилізація—повернення» як єдине рішення теж не годиться. Відповідальність за контроль можна покласти на місцеві адміністрації, — розповів Брайан Фолкнер.
Державна програма має бути довгостроковою, містити конкретні зобов’язання влади, мати чіткі цілі й базуватися на точних цифрах. Треба, щоб її підтримувало населення, — підсумував керівник Naturewatch Джон Руейн. Експерти порадили спочатку порахувати всіх наших собак. Такої статистики в Україні поки що нема (див. «Голос України» № 34 за 22.02.2012).