У Херсоні закривають пункти роздачі дитячого харчування для найменших
Мами протестують
У Херсоні на вуличні акції протесту погрожують вийти батьки малюків, яким ще й року не виповнилося. Як перше попередження їхні мами написали до міського управління охорони здоров’я колективного листа з категоричною вимогою не закривати пункти для роздачі діткам молочних сумішей, молока, сиру і каш для найменших і припинити спроби економії на майбутньому нації. Містом ходять чутки, що й виробництво цих сумішей припиниться, тож підгодовувати чад мамам доведеться або пакетованим молоком із супермаркетів, або взагалі продуктами з базару. Щоправда, чиновники закликають земляків передчасно не хвилюватися й не робити вже зовсім песимістичних висновків.
— У Херсоні працює тільки одна молочна кухня, що є структурним підрозділом міської клінічної лікарні. Однак її продукцію щодня розвозять по сімох роздавальних пунктах у районах обласного центру. До того ж для цього потрібно мати спеціальну машину-термобудку, особливу тару й для кожної «роздатки» утримувати двох медсестер. Через систему пунктів малюки із малозабезпечених родин раніше отримували суміші безплатно, і таких сімей було багато. Але з підвищенням соціальної допомоги на дітей більшість мам цілком здатні платити за додаткове харчування для дитини, тож пільговиків залишилися одиниці. Всі решта можуть приїхати й купити необхідні їм суміші та молоко — зовсім необов’язково перекладати транспортні витрати на лікарні. Адже коштів не вистачає, а потрібно не тільки дитяче харчування розвозити: при поліклініках, наприклад, працюють бригади, що виїжджають і роблять ін’єкції лежачим пацієнтам, які страждають на важкі онкологічні захворювання. От чому робота чотирьох пунктів роздачі дитячого харчування із семи тимчасово припиняється — в кожному із трьох районів Херсона залишиться тільки по одній «роздатці». А про закриття молочної кухні не йдеться, і таку можливість навіть не розглядали, — пояснює заступник начальника міського управління охорони здоров’я Андрій Бесєдін.
Біда, однак, у тім, що родини з дітками не поспішають перейнятися нав’язуваною їм «свідомістю» і відмовитися від можливості отримувати для своїх чад «підгодівлю» поряд із домом. До того ж заковика отут не тільки в потребі витратитися на проїзд — все набагато складніше.
— Моя донька вийшла заміж за херсонця, а сім місяців тому в неї синок, тобто мій онук, народився. Грудного молока вже недостатньо, прикормлювати треба. Якщо раніше на дорогу до «роздатки» в неї хвилин десять ішло, то тепер буде всі півгодини, навіть якщо на таксі добиратися. Малюка залишити нема на кого, тому що чоловік в Ані моряк і нині пішов у далекий рейс. А я працюю — ось узяла відпустку доньці допомогти, а вона через тиждень уже закінчується. З жахом думаю, як за сумішами Ані в такі люті лютневі морози з малям доведеться їздити: так і погубити дитину можна, — бідкається швачка з Голої Пристані Зоя Рассохіна.
— Послугами нашої молочної кухні користується понад шістсот родин городян, що мають дітей віком до двох років. Молоко для виготовлення сумішей використовується тільки 3,2-відсоткової жирності, кефір на живих грибках роблять та й медичний контроль за дотриманням безпеки постійний і дуже жорсткий. У супермаркеті такого харчування малечі не купиш, тому попит на нашу продукцію не знижується — молочна кухня працює з максимальним навантаженням, випускаючи до 4—4,5 тисячі порцій каш, сумішей, сирочка і кефіру на день. Навряд чи здоров’ю дітей піде на користь, якщо їхні батьки після закриття роздавальних пунктів змушені будуть перейти на закупівлю молока і сиру з ринку, — розставила акценти заступник головного лікаря міської клінічної лікарні по дитинству Віта Самодіна.
Заощадили — переплатимо за ліки
Робота молочної кухні та її «роздаток» міському бюджету Херсона стає у пристойну суму — близько семисот тисяч гривень щомісяця. А батьківська оплата не відшкодовує й половини цих грошей, бо споживачі тільки компенсують вартість сировини, що йде на виготовлення дитячого харчування. Тому нині воно й продається їм за досить скромними відпускними цінами: чвертьлітрова порція кефіру — по 1,22—1,26 гривні, порція манної кашки на молоці — 0,71 гривні, гречаної каші — 1,65 гривні. Поки що молочна кухня обласного центру зберігає свій статус неприбуткового підприємства, її продукція залишається дешевою, а влада шукає можливості на ній заощадити іншими способами — в тому числі й за допомогою скорочення числа роздавальних пунктів. Але «невигідний» статус має незабаром змінитися.
За словами заступника начальника Херсонського міського управління охорони здоров’я Андрія Бесєдіна, депутати міської ради вже пропонують реформувати молочну кухню, розглядаючи варіанти створення на її базі комунального підприємства або навіть здавання цього комплексу в оренду якомусь бізнесменові. Якщо їх «наполеонівські» плани реалізують, оплату за молочні суміші та іншу смакоту можуть зрівняти з витратами на їхнє виготовлення (не кажучи вже про «закладку» норми прибутку, без якої жодна бізнес-структура розвиватися не може). За такого розкладу мамам і татам херсонської малечі доведеться викладати за додаткове харчування для своїх чад уже в 2,5—3 рази більше — як мінімум. У цій ситуації потреби фінансувати молочну кухню коштами платників податків влада, звісно, позбудеться. От тільки чи не доведеться суспільству жорстоко поплатитися вже завтра за сьогоднішню економію?
Після «реформи» не найзаможніші родини, яких у Херсоні переважна більшість, замість натуральних, але дорогих сумішей з молочної кухні напевно змушені будуть купувати дітворі у звичайній торговельній мережі сумнівні «коктейлі», в яких коров’ячого молока часом набагато менше, ніж сої, пальмової олії та хімічних добавок, що гарантують тривале зберігання товару. А дефіцит вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин з якісного молока, що остаточно стало недоступним, дуже швидко забезпечить нашим хлопчикам і дівчаткам кепський імунітет укупі з неабияким набором болячок. Отоді й полічимо, скільки на молочній кухні заощадили і скільки обділеним її продукцією дітлахам на ліки пішло.
Молоко і каша для молодшого братика.
Фото автора.