Чи може бути сир без молока? Як не дивно, але нині такі технології є. А вироби під назвою «сирний продукт» досить активно продаються на ринках. Чому? Бо дешевші за справжні сири. Тим паче продавці не дуже й розповідають, що вони продають. Та й не кожен покупець проситиме п’яти-восьмикілограмову головку, щоб подивитися на її етикетку. А без упаковки товар має вигляд повноцінного продукту, до якого звик. Найчастіше людей приваблює невисока ціна. Ось і я на «Хитрому ринку» звернув увагу на заманливе: «СИР — 51 грн.».
— Так це ж, мабуть, сирний продукт, — засумнівався.
Продавець зізналася:
— По такій ціні тільки він і може бути...
Покупцям, ясна річ, накладно займатися визначенням, що справжнє, а що — з «хімією». На жаль, у нинішніх реаліях багато виробників, щоб не лякати споживачів захмарними цінами, виробляють дешеві спреди, «сири» з пальмової олії.
Чи можна їх розпізнати? Про це ми вирішили дізнатися на невеликому приватному підприємстві, що у селі Салтикова Дівиця Куликівського району. Воно переробляє щонайбільше 25 тонн молока на день (взимку — 8 тонн) і спеціалізується на виготовленні твердих сирів. Його директор Дмитро Голубов (на знімку) пояснив, що їхнє підприємство не виробляє сирні продукти з пальмової олії.
— Поряд є наш магазин, — повідомив він, — то в ньому наш сир «Радомер» продається по 70 гривень за кілограм... На нас неодноразово виходили виробники обладнання для виготовлення сирного продукту з води, сухого молока, пальмової олії, ароматизаторів, смакових добавок. Але ми відмовилися від застосування цієї технології.
— Як же відрізнити справжній сир від несправжнього?
— На око і смак це зробити важко. Адже завдяки ароматизаторам можна досягти вражаючого ефекту.
— То як усе-таки не купити підробку?
— Не купуйте сир, дешевший 50 гривень. То точно не сир.
...Пальмова олія через свою дешевизну (11—12 гривень за кілограм) нині дедалі ширше використовується при виробництві харчових продуктів у всьому світі. Як стверджують фахівці, пальмовий жир продовжує термін зберігання продуктів, але водночас погано засвоюється організмом, що може спровокувати ожиріння. Одне слово, якщо цей продукт і їсти, то не щодня. Але... споживач повинен при цьому знати, що він насправді купує: сир з молока зі своїми перевагами чи його замінник. На жаль, особливо на ринках, у цьому плані дуже легко потрапити в халепу. Бо тут і сирний продукт можуть підсунути як дорогий сир.
Фото автора.